2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltámad a kétezer éves amazon

2009. január 14. 08:52

Virtuális, majd különleges fizikai rekonstrukciót hajtottak végre a kutatók egy Herculaneumban fellelt szobortöredéken. A projekt akár a régészet új útjait és lehetőségeit is meghatározhatja.

A római szobrot a Herculaneumi Megőrzési Projekt munkatársai a Southamptoni Egyetem régészeivel fedezték fel, a közeli Pompejit is maga alá temető 79-es vulkánkitörésben elpusztult városkában. A feltételezések szerint a műalkotás egy sebesült amazon harcost ábrázol, jó állapotban megmaradt festett hajjal és szemekkel. A szakemberek szerint a szobortöredék már csak azért is egyedülálló, mert a vulkáni hamu nagyon sok helyen megőrizte az eredeti festékanyagok nyomait is.

A Southamptoni Egyetem kutatói a helyszínen végzett régészeti felmérés, lézeres letapogatás, és nagyfelbontású fotók segítségével pontosították a lelet adatait. Erre azért is szükség volt, mert a lelet túl törékeny volt bármilyen szállításhoz vagy laborban történő vizsgálathoz, így a helyszíni letapogatáson túl nem tehettek vele mást. A szakemberek a feltárás után vették fel a kapcsolatot a Warwicki Egyetem kutatóival, akik a régészeti rekonstrukciókban korábban már vezető szerepre tettek szert a nagyfelbontású lézeres szkennelés, az adott tárgyak modellezésének, és virtuális másolatának elkészítésében.

Dr. Mark Williams, a számítógépes modellezés vezetőjének irányításával először pontosan felmérték a szobortöredékről kapott adatokat, majd az azokat egy korábbi programsémába táplálva alkották meg a fej szinte száz százalékig pontos háromdimenziós virtuális, majd nem sokkal később fizikai modelljét is.

A csapat most a szobor pontos újraalkotásán és festésén dolgozik: ennek során minden tekintetben megpróbálják visszaadni az eredeti alkotás faragásnyomait, és festési megoldásait. A számítógépes modellezők jelenleg azt próbálják megfejteni, hogy a szobor pontosan hol állhatott Herculaneumban, és milyen fények eshettek rá: mindez sok mindent elárul a szobor környezetéről, illetve az azt kiállító házról is.

A munka több tanulássággal is szolgál: talán ezzel a megoldással a jövőben lehetővé válik a tárgyak virtuális, majd fizikai rekonstrukciója is, méghozzá úgy, hogy a tárgyat szinte semmilyen behatás sem éri. A rekonstrukciós munka, és egyben az abból levont elméletek és következtetések pedig abban segíthetnek, hogy "akár egy tárgyon keresztül is minél többet megtudjunk az ókori mindennapok varázsos világáról".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár