2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újra népszerű lett Csang Kaj-sek Tajvanon

2009. január 25. 14:33 MTI

A jelenlegi tajvani vezetés döntése értelmében hamarosan visszahelyezik Csang Kaj-sek nevét Tajpejben található mauzóleumára.

A Kínától való teljes függetlenségre törekvő Csen Suj-pien és pártja, a Demokratikus Haladó Párt (DPP) kormányzásának utolsó évében, 2007-ben nevezte át a sziget egykori vezetője, Csang Kaj-sek (Chiang Kai-shek) tiszteletére épített Nemzeti Csang Kaj-sek Emlékcsarnok (mauzóleum) épületét: az új név a Tajvani Demokrácia Emlékcsarnoka.

A tavaly májusi kormányváltás után a Tajvan és Kína közötti politikai közeledés hívének számító Kínai Nemzeti Párt (Kuomingtang) került kormányra, amely vissza kívánja adni a szigetet 1949 és 1975 között diktatórikus módon kormányzó Csang Kaj-seknek járó tiszteletet. Lu Mu-lin tajvani oktatási miniszterhelyettes a South China Morning Post hongkongi napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy az emlékhely eredeti nevét tartalmazó feliratot július végéig fogják visszahelyezni a csarnok homlokzatára, Ma Jing-zsou (Ma Ying-jeou) kormánya az ehhez szükséges 1 millió tajvani dollárt (6,5 millió forintot) tavaly augusztusban szavazta meg.

A Tajpej belvárosában található, palotaszerű emlékcsarnok előtti park bejáratára a Csang-párti és -ellenes tüntetők 2007 decemberében történt heves összetűzését követően Csen Suj-pien kormányának megbízására kihelyezték a Szabadság tér feliratot. Az oktatási miniszterhelyettes szerint a jelenlegi kormány az emlékcsarnok körüli park és tér bejáratánál továbbra is meg fogja tartani a Szabadság tér nevet, ugyanis az emlékmű előtti terület már több mint két évtizede játszik jelentős szerepet a demokrácia párti tiltakozásoknál.

A Nemzeti Csang Kaj-sek Emlékcsarnokban visszaállítják a katonai díszőrséget és az óránkénti őrségváltást is, amely korábban a turisták kedvelt látványossága volt - tette hozzá Lu Mu-lin.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár