2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hollywoodi film a világhírű magyar fotósról

2009. február 20. 12:02 MTI

Robert Capa világhírű magyar származású fotóművészről készít filmet Hollywoodban Pierce Brosnan színész produkciós cége. Az életrajzi film rendezésével a Hollywood Reporter értesülése szerint Paul McGuigant (Push, Alvilági játékok, Gengszterek gensztere) bízzák meg.

Brosnan cége, az Irish DreamTime az együttműködést első körben az MGM stúdiónak ajánlotta fel, amely még nem mondta ki a végső szót arról, hogy részt vesz-e a projektben.

Robert Capa 1913-ban Budapesten, Friedmann Endre Ernő néven született. Pályafutása során sok háborús viszályt örökített meg képein, különösen híresek voltak a spanyol polgárháborúról és a második világháborúról készített képei. A sokoldalú művész közreműködött a Magnum Photos képügynökség alapításában, magas körökben forgott, barátság fűzte mások mellett John Steinbeck íróhoz és viszonya volt Ingrid Bergman színésznővel.

A Life tudósítójaként 1954-ben, az indokínai harctéren halt meg, amikor a vietnami Thai Binh-ben aknára lépett. Talán leghíresebbek a normandiai partraszállásról készült képei; azon kevés fotós egyike volt, akik az első hullámmal, 1944. június 6-án partot értek és megörökítették a szövetséges csapatok invázióját.

A fotóművész hagyatékából nemrégiben vásárolt több mint ezer darabos gyűjteményt a Magyar Nemzeti Múzeum a New York-i International Center of Photography-tól (ICP); a képeket tartalmazó ládákat ünnepélyes keretek között kedden bontották fel Budapesten. A gyűjtemény tartalmazza a már publikált, Capát igazán híressé tevő 500 fotót (köztük 1932-es Trockij-sorozatát, a spanyol polgárháborúban készült, A milicista halála című felvételét, és utolsó, Indokínában készített képét), de olyanokat is, amelyeket korábban soha nem láthatott a közönség.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár