2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Előtérben a lengyel-német megbékélés

2009. február 22. 10:39 MTI

Rendkívüli német-lengyel csúcstalálkozót tartanak a jövő héten Hamburgban a két ország között az elmúlt napokban kialakult diplomáciai viszály megoldására - közölte a német kormány szóvivője.

Donald Tusk lengyel kormányfő és Angela Merkel kancellár megvitatja a második világháború után elüldözöttek, illetve kitelepítettek tervezett emlékművének kérdését, különös tekintettel az ezzel kapcsolatos legutóbbi lengyel tiltakozásra. A lengyel kormányfő hivatalba lépésekor jelezte, hogy Varsó támogatja a német Elüldözöttek Szövetsége (BdV) által évekkel ezelőtt kezdeményezett, s a német kormány által felkarolt tervet, sőt azt is kilátásba helyezte, hogy lengyel történészek is részt vesznek a második világháború utáni német és más európai elüldözöttek sorsát bemutatni szándékozó emlékhely munkájában.

A miniszterelnök megbízottja, Wladyslaw Bartoszewski volt külügyminiszter azonban a hét közepén tiltakozott amiatt, hogy a BdV elnöke, Erika Steinbach is helyet kapjon a központot irányítani hivatott alapítványi tanácsban. Lengyelország - Csehországgal együtt - annak idején Steinbachot azzal vádolta, hogy a központ felállításával kapcsolatos eredeti szándéka a "történelem meghamísítása" volt. Bartoszewski a lengyel kormány nevében bejelentette, hogy Varsó felmondja a második világháború 70 évvel ezelőtt történt kitörése alkalmából tervezett közös megemlékezéseket, amennyiben a BdV nem áll el elnökének jelölésétől.

A német kancellár közvetlenül nem reagált a lengyel felvetésre, csupán csak azt hangoztatta, hogy a döntés "nem sietős". Merkel szerint még nem érkezett el az idő arra, hogy a testületbe delegált személyekről határozzanak. Mindezt pénteki nyilatkozatában a kormányszóvivő is megerősítette. Hangoztatta, hogy a tervezett emlékhellyel kapcsolatban a legfontosabb a megbékélés szellemének fenntartása. A kancellár szerint minden fajta döntést ennek szellemében kell meghozni. A szóvivő ezzel kapcsolatban időpontot nem említett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár