2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lincolnra cserélték Churchillt

2009. február 24. 10:25

Még a Fehér Ház és az ovális iroda sem menekülhet a hatalmas Lincoln-láztól: a legújabb felvonásban egy Churchill-mellszobrot cseréltek Lincoln büsztre Washingtonban. A brit sajtó egy része fanyalog, míg mások a szobor szimbolikus cseréjén élcelődnek.

A csere pedig nem volt ördöngösség: a Fehér Ház szinte azonnal visszaszolgáltatta az amerikai brit Nagykövetségnek azt a Churchill-mellszobrot, amely korábban évekig díszítette Bush elnök ovális irodáját. Az alkotás egyébként a transzatlanti szolidaritás szimbóluma is volt, hiszen azt az egykori brit miniszterelnök, Tony Blair a szeptember 11-i terrortámadások után ajándékozta kollégájának. A helyét mostantól Obama hőse és példaképe, Abraham Lincoln foglalta el; a Fehér Ház szóvivője szerint a cserére még a beiktatás előtt került sor, amikor az új stáb birtokba vette az épületet.

A brit sajtó azonban a Newsweek tudósítása szerint többet szeretne látni az ügyben: a The Telegraph szerint a brit diplomaták pulzusa igencsak megugrott az eset kapcsán, míg a The Times szerint mindez beárnyékolhatja az angol-amerikai kapcsolatokat is. A brit nagykövetség szóvivője azonban gyorsan lehűtötte a kedélyeket, mondván erről szó sincs, hiszen David Miliband volt az első külügyminiszter, aki találkozott frissen kinevezett amerikai kollégájával, Hillary Clintonnal.

Az persze nem meglepő, ha Obama a Bush-éra transzatlanti hibáinak felejtése mellett más okból sem szeretne Churchill árnyékában ülni - írta a Newsweek, hiszen a jelenlegi amerikai elnök őseinek földjén, Kenyában 1952-ben kirobbant Mau Mau felkelést Churchill utasítására verték le véres kegyetlenséggel, és Obama nagyapja is ekkor került több hónapra fogolytáborba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár