2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítás a Vatikán 20. századi történetéről

2009. február 26. 11:09 MTI

A Lateráni Szerződés (1929) eredeti példánya, a Vatikáni Rádió még ma is működő stúdiója, XI. Piusz pápa autója és telefonja is látható azon a kiállításon, amely az "1929-2009. A Vatikánvárosi Állam 80 éve" címet viseli és a Szent Péter tér baloldali oszlopsorában levő Nagy Károly kiállítótérben látható.

Az 1929. február 11-én aláírt Lateráni Szerződés kimondta, hogy Rómától és Olaszországtól független, jogilag önálló városállam jön létre a mindenkori pápa, mint államfő vezetésével, s ez Vatikánváros. A 80 éves évfordulóra készített tárlatra érkező közönséget már a Szent Péter téren hatalmas kivetítő fogadja, s ezen folyamatosan peregnek a képek a 80. születésnapját ünneplő konkordátum történetéből.

A kiállítótérben történelmi dokumentumok láthatók, mint például magának a Lateráni Szerződésnek az eredeti példánya, amelyet most először tesznek közszemlére. Ott vannak a tárlókban azok a térképek, amelyeken kijelölték az állam határait és a L'Osservatore Romano című vatikáni újság korabeli példányai. Nyírfából készített háromdimenziós maketten szemlélheti a látogató a világ legkisebb államának felépítését, infrastruktúráját, így a postát, a rádiót, a múzeumot, a vasútállomást, a technikai szerviz elhelyezkedését.

Külön teremben gyűjtötték össze XI. Piusz pápa - aki 1922-től haláláig, 1939-ig volt a katolikus egyház és Vatikánváros feje - relikviáit, köztük három kilogrammot nyomó palástját és tiaráját (koronázási ékszer), de látható a telefonja és az a mikrofon is, amelyen keresztül 1931. február 12-én felavatta a Vatikáni Rádiót. A tárlat különlegessége XI. Piusz autója, egy kiváló állapotban levő Citroen Lictoria, amelyben egy trónszéket alakítottak ki számára. XVI. Benedek pápa azt mondta egykori elődjéről, hogy rendkívül művelt, kora technikai újdonságait ismerő és használó, tudós pápa volt.

A Vatikánváros 80 évét bemutató tárlat anyagát katalógusban is kiadta a Vatikáni Apostoli Könyvtár. A tárlat belépőjegy nélkül látogatható május 10-ig.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár