2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Súlyosan megrongálódtak a huszonkét éve ellopott festmények

2009. március 9. 13:00 MTI

Holland rendőrök 8 darab, 22 évvel ezelőtt ellopott, nagy értékű festményre, köztük Renoir- és Pissarro-alkotásokra bukkantak.

Az ügyben eljáró ügyészek közölték, hogy három embert letartóztattak. Annyit tudattak a letartóztatott személyekről, hogy egy Dubajban élő 45 éves német férfiról, 62 éves anyjáról és egy 66 éves férfiról van szó. A gyanúsítottak hétfőn állnak először bíráik elé.

A holland főügyészség közleménye szerint a rendőrség azután találta meg a festményeket, hogy valaki megpróbálta eladni őket annak a biztosító társaságnak, amely a lopás után 5 millió holland forint (mintegy 2,3 millió euró) kártérítést fizetett ki a károsult képtárnak, a dél-hollandiai Maastricht város Noortman galériájának. A közlemény szerint az értékes festmények némelyike súlyosan megrongálódott, amikor a képtolvajoknál volt, már csak azért is, mert többet közülük összehajtogatva őriztek. Szakértőt vonnak be az ügy vizsgálatába annak megállapítására, mennyi most a festmények értéke.

Arra is kiterjed majd a vizsgálat, hol voltak a remekművek az eltűnésük óta eltelt bő két évtizedben. Hatot közülük az ország déli részén fekvő Valkenburg városkában találtak meg, kettőt pedig a mellette lévő Walem faluban, ahol az egyik gyanúsított lakhelye van.

Renoiron és Pissarrón kívül David Teniers, Willem van de Velde, az ifjabb Jan Brueghel, Eva Gonzales és Paul Désiré Trouillebert az ellopott, majd most megkerült képek alkotói.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár