2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Digitálisan keltik életre VIII. Henrik falikárpitját

2009. április 11. 14:09 The Daily Telegraph, MTI

Digitális technikával "restaurálják" VIII. Henrik (1491-1547) falikárpitját, fénysugarakkal "keltve életre" a kifakult szövet színeit.

Az "újjávarázsolt" kárpit azon a londoni kiállításon látható, amelyen VIII. Henrik palotájának faliszőnyegeit vonultatják fel. A tárlatot az angol uralkodó trónra lépésének 500. évfordulója tiszteletére Hampton Courtban, VIII. Henrik palotájában rendezték.

A kárpit része az Ábrahám története című sorozatnak, amelyet VIII. Henrik fia, Edvárd születésének tiszteletére szőttek. A kárpit, amely három év alatt készült el, s eredetileg 2000 fontba került 1537-ben. A mester gyapjú- és selyemfonal mellett ezüst- és aranyszálakat is beleszőtt az alkotásba.

A Manchesteri Egyetem és a brit királyi palotákat gondozó Historic Royal Palaces nevű szervezet kutatóinak hat évükbe tellett, hogy virtuálisan "restaurálják" a kárpitot. Ki kellett ugyanis pontosan számítaniuk, hogy a szálak a festékanyag hány százalékát veszítették el az elmúlt fél évezred alatt. A kárpit állapota miatt egyébként naponta csupán öt alkalommal keltik életre a pontosan beállított fénycsóvákkal a faliszőnyeg színeit.

Kathryn Hallett, a Historic Royal Palaces képviselője szerint e projekt megmutatja, hogy milyen csodálatos iparművészeti alkotások ejtették ámulatba a látogatókat, midőn beléptek a Hampton Court palota nagytermébe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár