2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Aranymaszkos múmiákat fedeztek fel Egyiptomban

2009. április 14. 10:04 MTI

Aranymaszkos múmiákat fedeztek fel a Fajjúm-oázisban feltárásokat végző archeológusok. Az orosz régészek 2003 óta végeznek feltárásokat a Deir el-Banat-i nekropoliszban, ahol egyaránt szívesen temetkeztek az óegyiptomiak, majd a Római Birodalom uralma alatt, és az egyiptomi keresztények, a koptok is - olvasható a RIA Novosztyi orosz hírügynökség portálján.

"Ez egy óriási nekropolisz" - nyilatkozta Alekszej Krol, az Orosz Tudományos Akadémia Egyiptológiai Központjának helyettes vezetője. Mint kiemelte, a nekropoliszt még a kereszténység korai időszakában kifosztották, de folyt a sírrablás az 1960-70-es években is. "Ennek ellenére nekünk még mindig sikerül aranymaszkos múmiákat fellelnünk" - tette hozzá a tudós.

Az orosz egyiptológus szerint a nekropoliszban feltárt leletek megkérdőjelezik azt a közkeletű elméletet, miszerint a kereszténység elterjedése után a koptok és a pogányok között éles ellenségeskedés dúlt. "Képesek voltak arra, hogy egyazon városban éljenek és különböző isteneket imádjanak" - mutatott rá Alekszej Krol.

A Fajjúm-oázison kívül az orosz búvárrégészek az ókori Alexandria elsüllyedt emlékeit kutatják a Földközi-tengerben, valamint feltárásokat végeznek Memphiszben, amely az Újbirodalom idején Egyiptom fővárosa volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár