2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hidegháborús Disneylanddé vált Berlin középpontja

2009. április 23. 12:01 Spiegel Online

A berlini brandenburgi kapu, amely mára a német egyesítés szimbólumává vált, most hidegháborús egyenruhákba öltözött alakok játszóterévé vált - állítják a német politikusok. A színészek szerint azonban jelenlétük csak vonzóbbá teszi a helyet a turisták számára.

A berlini politikusok nem szeretik a hidegháborús egyenruhába öltözött színészeket, akik a brandenburgi kapu előtt pózolnak a turistáknak, mert szerintük ezzel mintegy devalválódik a környék öröksége - derül ki az elmúlt napokban tett nyilatkozataikból. A történeti helyszíneket felügyelő bizottság egyik tagja, Rainer Klemke szerint „helytelen, hogy ilyesmi előfordulhat”.

Michael Braun, a kereszténydemokraták kulturális szóvivője szerint a színészek Disneylanddé változtatták a területet, ugyanis ott a múltban sosem álltak hasonló katonák, ezért ez egyben történelemhamisítás is. A színészek ugyanis keletnémet, szovjet és amerikai katonai egyenruhákban pózolnak a kapu előtt, és egyesek a turistáknak az egykori útlevelek másolatait is lepecsételik.

A kaput és az előtte lévő teret egyébként az elmúlt 20 év során teljesen felújították, és azt az amerikai és francia követségek, illetve múzeumok, és irodaépületek veszik körbe. A területről a városvezetés korábban mát kitiltotta a különböző étkezdék árusait, vagy a szuveníreseket is, abban a reményben, hogy ezáltal a nemzet történelmét és megosztottságát szimbolizáló terület végre méltó ünnephellyé válhat.

Az egyenruhában parádézó színészeknek azonban nincs szükség engedélyre, így szabadon dolgozhatnak ott. Ők egyébként sem látnak problémát az egészben: szerintük épphogy megnövelik a hely vonzerejét, hiszen a tér pár évvel ezelőttig egy elhagyatott terület volt. A kezdeményezés azonban ritkaságnak számít: ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Berlinben alig lehet hasonló dolgokat látni, és a turisták nem találják a kommunista múlt emlékeit.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár