2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Világháborús emlékpontot avattak Pákozdon

2009. május 9. 16:48 MTI

A 20. századi világháborúk emlékpontját avatták fel pénteken a pákozdi Katonai Emlékhelyen; az emlékpont a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezetének kezdeményezésére, széleskörű összefogás eredményeként valósult meg.

Az emlékponton állították fel Benedek György Munkácsy-díjas szobrászművésznek a magyar katonák hősiességét, áldozatvállalását, szenvedéseit jelképező, a budapesti katonai műszaki főiskoláról Pákozdra helyezett bronzszobrát.

Az I. világháborúban részt vett katonák - köztük a székesfehérvári 17. ezred - harcosai - mindennapjainak felidézésére egy rekonstruált, rönkfából készült épületet állítottak fel, amelyben óvóhely és dioráma ad képet a hadszíntéri életről. A II. világháborúra emlékeztetve pedig az egykori védelmi vonalként szolgáló Margit-vonal Mészeg-hegyi szakasztámpontjának 158 méteres lövészárkát alakították ki, valamint fotók, magyarázó tablók segítésével mutatják be a harcoló katonák életét.

Az emlékpont avatása alkalmából Tömböl László vezérezredes, vezérkari főnök hangsúlyozta: az emlékhely létrehozása jól példázza a civil támogatást, amelyet a Magyar Honvédség egyre inkább tapasztalhat. Felhívta a figyelmet arra: az európai béke napján nemcsak a II. világháború befejezésére emlékezünk, hanem az európaiság eszméjét, azt a több évszázada született európai gondolatot, törekvést is felidézzük, hogy az ellenségeskedést, a háborúkat meg lehet és meg is kell előzni a kontinensen.

Ennek egyetlen útját a szembenállás helyett az egyetértés, az egység megteremtésében látták a nagy gondolkodók és politikusok - tette hozzá. Az európai integrációs folyamat mostanra biztosítékává és őrzőjévé vált a tartós békének és biztonságnak nemcsak Európában, hanem azon túl is. A NATO és az Európai Unió tagállamai összefogásuknak és erejüknek köszönhetően jelentős hatást gyakorolnak a világon még meglevő válságövezetek folyamataira - mondta.

A vezérkari főnök rámutatott: a hazaszeretet, a katonai hagyományok őrzése a történelemből táplálkozik, de "nem a múltba réved", hanem a mához szóló üzenete van. A mai korszerű honvédség katonái - akik helyt állnak itthon és külföldön egyaránt - abból a hitből és meggyőződésből szolgálnak, hogy méltó utódai a tiszteletreméltó elődöknek.

Warvasovszky Tihamér, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezetének elnöke emlékeztetett rá, hogy a Katonai Emlékhely kialakítását - amely 2010 márciusára fejeződik be teljesen - az Európai Unió is támogatja. Mint mondta, a baráti kör székesfehérvári szervezetének újabb kezdeményezése valósul meg, május 29-én felavatják az isonzói baráti kör támogatásával épülő doberdói kápolnát. Az avatóünnepség végén a résztvevők megkoszorúzták a két katonát ábrázoló szobrot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár