2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Keleti filozófiák ihlették az ismeretlen Beatles-töredéket

2009. május 10. 11:55 MTI

Eddig ismeretlen, 1967-ből származó George Harrison-dalszöveget állítottak ki a londoni British Library-ben.

A cím nélküli szöveget, amelyet a híres Abbey Road-i stúdió padlóján talált meg Hunter Davies, a Beatles hivatalos életrajzírója, George Harrison feltehetően abban az időszakban írta, amikor az együttes visszavonult a turnézástól, hogy igényesebb lemezeket készítsen és ezért hosszabb időt tölthessen a stúdiókban. Ennek eredménye lett az 1967. június 1-én megjelent Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band című album, amelyet máig minden idők egyik legjobb rocklemezének tekintenek.

Davies, aki nemrégiben jelentette meg Beatles-életrajzának bővített változatát - több mint 40 évvel az első kiadás után -, elmondta: annak idején a stúdióban szétszórt papírhulladékok között talált Beatles-szövegeket, és megtartotta őket emléknek. Könnyen lehet, hogy ezeket a felbecsülhetetlen értékű dokumentumokat a takarítók a kukába dobták volna. A szövegtöredékből végül nem lett dal, az is elképzelhető, hogy Harrison nem is zenésítette meg.

George Harrison akkoriban már találkozott a keleti filozófiákkal és dalaiban megjelentek a látszatvilág és a legbelsőbb én közötti ellentéteket boncolgató gondolatok. A Sgt. Pepperen is hallható egy ilyen darab, Within You, Without You címmel. A töredéket őrző papír hátlapján a Beatles menedzserének, Brian Epsteinnek sussexi házához vezető út leírása szerepel Epstein kézírásával, tehát a szöveg 1967 augusztus 27., Epstein gyógyszer-túladagolásban bekövetkezett halála előtt született.

George Harrison, aki 2001. november 29-én hunyt el rákban, már 1963-tól jelentkezett önálló dalokkal. Bár a Beatles dalainak túlnyomó többségét John Lennon vagy Paul McCartney írta (a Lennon-McCartney szerzőpárost valójában a szerzői jogok egyszerűsítése miatt találták ki, de a kéziratok elárulták a valódi szerzőséget), szinte valamennyi albumon szerepelt jellegzetes hangzású Harrison-szerzemény, köztük olyan klasszikusok, mint a Taxman, a While My Guitar Gently Weeps, a Here Comes The Sun vagy a Something.

A kiállításon, amelyet a könyvtár modern irodalmi kézirattára rendezett, Harrison szövege mellett látható többek között egy Beatles-rajongó klubtagsági igazolványa,és az A Hard Day's Night című dal szövege, amelyet John Lennon fiának, Juliannak küldött születésnapi képeslapjának hátuljára írt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár