2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Cserkészekre cserélik az óceániai kiállítást

2009. május 12. 14:36 MTI

Ősszel nyílik állandó kiállítás a Magyar Cserkészszövetség székházából kényszerű okok miatt kiszorult cserkész relikviákból a Gödöllői Városi Múzeumban, amely befogadta a gyűjteményt - közölte a kiállítóhely igazgatója.

Gaálné Merva Mária elmondta: mivel Gödöllő kulturális hagyományai közül a kastélyon és a művésztelepen kívül a cserkészet vívta ki a legnagyobb figyelmet, örömmel vették azoknak a civileknek a megkeresését, akik méltó helyet szerettek volna találni a korábban a cserkészszövetség budapesti székházában őrzött gyűjteménynek.

A múzeumigazgató elmondása szerint a szövetség pénzhiány miatt egy ideje már nem tudta karbantartani II. kerületi épületét, ezért a bérbeadás mellett döntött. A cserkészet történetét felölelő anyag - jobb híján - a pincébe vándorolt volna, ám a gödöllői önkormányzat és a városi múzeum döntésének köszönhetően a múzeum befogadta, s 20 évre tartós letétbe vette a gyűjteményt. Gaálné Merva Mária a gyűjtemény érdekességei között említette egyebek mellett azt a cserkészérmet, melyből összesen 70 darab található a világon, de kipakolásra vár a Zita királynő által a cserkészeknek adományozott különleges zászló is.

A magyar cserkészet történetét felölelő állandó kiállítást az Ignácz Ferenc óceániai gyűjteményéből kilenc éve látható tárlat helyén rendezik be, az óceániai anyag pedig időszaki kiállításokon tekinthető meg - tette hozzá az igazgató. A várhatóan ősszel nyíló cserkész kiállítás 70 négyzetméteres területén jelenleg a polcok összeszerelése folyik. A múzeum dolgozói mindent megtesznek azért, hogy méltó körülmények között látogathassa a nagyközönség a tárlatot. A cserkészszövetség könyvtára és védett levéltári anyaga a gödöllői városi könyvtárba kerül.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár