2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rendszerváltó rádióinterjúk az interneten

2009. május 14. 16:06 MTI

Újabb forrásokkal bővült a rendszerváltás eseményeit feldolgozó MTI-honlap tartalma: csütörtöktől a BBC és a Szabad-Európa Rádió korabeli hangfelvételei is felidézik a 20 évvel ezelőtti eseményeket.

A Magyar Távirati Iroda (MTI) az év eleje óta publikálja egykori híreit az interneten, méghozzá a maguk teljességében: napról napra nyitja meg teljes 1989-es hírkiadását, közzétéve más fontos kordokumentumokat is, így például az Országos Sajtószolgálat (OS) akkori anyagait, valamint a külföldi magyar nyelvű rádióadók műsorainak az MTI rádiófigyelő szolgálata által Budapesten leírt tartalmát.

Az MTI és a Nyílt Társadalom Alapítvány (OSA) közötti együttműködés eredményeként az MTI-s honlapon olvashatók a történelmi változásokat hozó 1989-es év eddig kevésbé ismert dokumentumai is, például egy válogatás az állambiztonság napi operatív információs jelentéseiből vagy a közszolgálati televízióhoz betelefonálók üzeneteiből.

Az egyre szélesedő 1989-es információbázis most a Magyar Mozgóképkincs Megismertetéséért Közhasznú Alapítvány jóvoltából bővül: az Országos Széchényi Könyvtár Interjútárában végzett kutatások eredményeként korabeli BBC-interjúk és a Szabad Európa Rádióban adásba került beszélgetések, tudósítások eredeti hangfelvételei hallhatók az interneten. A hanganyagok általában bő terjedelemben mutatják be egy-egy akkori politikus véleményét az egykor napirenden szerepelt fontos kérdésekről, Magyarország 1989-es helyzetéről, a lehetséges fejlődési utak kilátásairól.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár