2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Orosz bizottság a történelemhamisítás ellen

2009. május 20. 15:42 MTI

Dmitrij Medvegyev orosz elnök rendelete értelmében Moszkvában bizottságot hoznak létre, hogy fellépjenek a történelmi események Oroszország érdekeit sértő beállítása ellen.

A kedden aláírt elnöki rendelet értelmében a testület elnöke Szergej Nariskin, az elnöki adminisztráció vezetője, tagjai között vannak a külügyminisztérium, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat, a Külföldi Hírszerző Szolgálat, az igazságügyi és a kulturális minisztérium, a tudományügyi állami bizottság, az állami archívumok, valamint több más szerv és szervezet képviselői, továbbá számos tudós.

A testület évente legalább kétszer ülésezik majd, és azokat eseteket fogják elemezni, amelyekről úgy gondolják, hogy Oroszország nemzetközi tekintélyét csorbító történelemhamisítások. Ezekről jelentéseket készít majd az elnöknek, esetleg intézkedéseket is javasol.

Az orosz sajtó ezzel kapcsolatban emlékeztetett rá, hogy az államfő a május 9-i Győzelem Napjának előestéjén videoblogjában leszögezte: senki nem kelthet kételyeket a szovjet népnek a Nagy Honvédő Háborúban aratott diadalát illetően, és óva intett e tények meghamisításától. Szólt arról, hogy az idő múlásával a háború tényeinek egyre több értelmezése, köztük számos igencsak vitatható lát napvilágot.

Úgy vélekedett, ez alighanem azzal függ össze, hogy egyre kevesebben vannak azok, akik részt vettek a háborúban, s saját szemükkel látták a történteket, és ebben a vákuumban részben tudatlanságból, de nem ritkán szándékosan ferdítő felfogások jelennek meg. "Lényegében abban a helyzetben vagyunk, hogy kötelességünk megvédelmezni a történelmi igazságot, sőt újra bizonyítani olyan tényeket, amelyeket még nemrégen is teljességgel kézenfekvőnek tartottunk. Ez nem könnyű, sőt, őszintén szólva néha kellemetlen feladat, de mindenképpen el kell végezni" - mondta az elnök.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár