2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rovarok ellen küzdenek az Uffizi restaurátorai

2009. május 25. 08:51 MTI

Az aprócska, ám annál kártékonyabb rovar, a szú falja a firenzei Uffizi múzeum világhírű műkincseit. Az apró állatok fáradhatatlanok a fára festett képek, a fakeretek és szobrok lyuggatásában. Olyan nagy károkat okoznak, hogy Európa egyik legcsodálatosabb és leggazdagabb múzeuma gyors és hatékony ellentámadásra kényszerült.

A szakemberek kitaláltak egy speciális, nitrogént előállító készüléket, a "szútalanítandó" műtárgyakat pedig belecsomagolták egy különleges anyagból készített lezárható zsákba. A zsákot ezután telefújták nitrogénnel, úgy, hogy megfelelő hőmérséklet és nedvesség megtartása mellett, a kellő nyomás alatt az anyag mélyen behatoljon a repedésekbe. Ezzel a módszerrel el tudták érni, hogy a szú elpusztuljon, a fa pedig épségben maradjon.

A szú ellen különben nehéz a védekezés, mivel egyrészt szapora, a fa hasadékaiba lerakott petéi 15 nap alatt kikelnek, és az alig 1 milliméteres lárvák rekordidő alatt 4-5 milliméteresre nőnek. Nehéz az ellene való védekezés azért is, mert szabálytalan járatokat rág a fában, ahová nem mindig tud eljutni a rovarirtó szer.

Az Uffiziben dolgozó szakemberek a nitrogénkúrát még meg is toldották egy deltametrin nevű mérgező anyag alkalmazásával. A deltametrin meghosszabbítja a rovartalanítás hatását, ugyanis a szú egy idő után visszatér a fába, így a kezelést meg kell ismételni.

Az Uffiziben eddig 96 műtárgyat mentesítettek, de még legalább tovább 20 vár beavatkozásra. Ez a fajta védekezés azonban elég költséges. Lorenza Monaco A Szűzanya megkoronázása című többtáblás oltárképének megtisztítása például 20 ezer euróba (5,5 millió forint) került - írta a Corriere della Sera olasz napilap.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár