2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A kormány dönthet a műemléki mentőövről

2009. május 29. 09:19 Kovács Olivér

Június közepére el kell készíttetnie a kormánynak az elemzéseket, hogy támogatható-e az építőiparban és azon belül a műemléki felújításoknál a júliustól 25 százalékos áfa 5 százalékra mérséklése. Felmerül hát a kérdés: mentőövet dobnak-e végre az ágazatnak és sok száz védett épületnek?

Még a tél végén dolgozta ki a Parlament Gazdasági és Informatikai Bizottsága azt a javaslat-csomagot, amellyel a válság, a csökkenő megrendelések miatt megrendült építőipari szektort akarták megsegíteni. A csomagnak – amelyet valamennyi parlamenti párt támogatott – része volt az építőipari felújítások esetén az áfa öt százalékra mérséklése is.

„Hiába fogadta el a parlament a csomagot három héttel ezelőtt, a nagy része egyelőre még egy vázlat, amelyet meg kell tölteni tartalommal, konkrét intézkedésekkel” - mondta el a műemlékem.hu-nak a bizottság vezetője, Baráth Etele. A parlamenti képviselő emlékeztetett rá, hogy több mint harminc pontról kell egyenként elemzéseket, javaslatokat készíteni, majd azokat elfogadni.

Ami az áfa csökkentését illeti az építőipari- és így a műemléki beruházásoknál, többször tárgyalta már az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága, azonban ezidáig nem született döntés – mondta Baráth Etele. A kormány elemzést készíttet, hogy az áfa mérséklése valóban elérné-e a kívánt hatást, vagyis felpörgetné-e az ágazatot. Az elemzésnek június közepéig kell elkészülnie, hogy a hónap végén a viták után tárgyalni tudja a Parlament. A képviselő kijelentette: a forgalmi adó csökkentése nem jelentené automatikusan a bevételek csökkenését, ráadásul az építőipart a feketegazdaság irányából a legális keretek közé terelné.

Korábban a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal is elkészíttetett egy elemzést a műemléki beruházások áfa csökkentésével kapcsolatban. A tanulmány a büdzsé bevételnövekedését jósolta a felújítások növekvő száma miatt. A Gazdasági és Informatikai Bizottság csomagjáról a Hivatal elnöke, Mezős Tamás azt mondta: utolsó esélyt jelenthet műemlékek százainak, ha az állami segítség megjelenhet végre ebben az ágazatban is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár