2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Többszáz milliós műemlékfejlesztés Gödöllőn

2009. május 29. 13:21

Várostörténeti és kulturális szempontból jelentős helyszínek rehabilitációja, többcélú hasznosítása címmel nyert több mint 400 milliós pályázatot Gödöllő városa a Norvég Alap európai örökség megőrzését célzó programjában.

Lezárult az első fordulója a „Pest megyei településközpontok fejlesztése, integrált településfejlesztés Pest megyében” című pályázati konstrukció „Funkcióbővítő városrehabilitáció” pályázatának, melyen eredményesen szerepelt a város a „Gödöllő ökovárossá válásának első lépése: A városközpont arculatának és infrastruktúrájának integrált fejlesztése” című projekttel, ismertebb nevén Főtér programmal.

Ezt követően tisztázódtak a második forduló feltételei, többek között az, hogy a csökkentett támogatás milyen projektmódosítást tesz lehetővé. Így a második fordulóban már a Szabadság tér közterületi rehabilitációja (felszíni környezetrendezés + közművek áthelyezése ill. rekonstrukciója), a Művészetek Háza (korábbi nevén Művelődési Központ) energiahatékony megújítása, valamint a Városi piac galéria átalakítása szerepel a tartalomban. A bennmaradó projektelemeket úgy választották ki, hogy azok a pályázatban meghatározott feltételeknek eleget tegyenek, s megvalósításuk pénzügyileg is beleférjen a projektkeretbe.

A jelenlegi Szabadság tér átalakításával elérhető, hogy ne csak a kastély, hanem a város főtere is vonzó legyen az ide látogatók számára, a lakosságnak pedig élhető, használható közösségi teret nyújtson. Szökőkút, szobor, fasorok, a jelenleginél több zöldterület, pihenőhelyek, díszburkolat teremti majd meg a tér egyedi és vonzó hangulatát. Nem elhanyagolható a megújulásnak az a kevésbé látványos hatása sem, hogy a felszíni rész rendezése előtt a meglévő, elavult közművezetékeket feltárják és korszerűsítik, kialakítják azok racionális nyomvonalvezetését.

Erre nagy szükség van, hiszen az elmúlt években több alkalommal kellett csőtörés miatt beavatkozni ezen a területen mind a vízműveknek, mind a távhő szolgáltatónak. A közművek korszerűsítésével mindkét területen biztonságosabbá válik a lakossági ellátás. Az átalakítást követően a területen megszűnik a gépjárműforgalom és a parkolás. A korábban a tér alá tervezett mélygarázs építését elvetette az önkormányzat, mivel az elképzelés nem nyerte el a lakosság támogatását.

A helyreállítási munkák tervei, és a pályázat további részletei

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár