2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Közös tettest keresnek a kifosztott templomok ügyében

2009. június 5. 11:16 Kovács Olivér

Egy hét leforgása alatt két templomból is értékes műtárgyakat raboltak el egyelőre ismeretlen tettesek. A behatolás módja hasonló, s a két tetthely légvonalban alig negyven kilométerre van egymástól. A két megye rendőrei már felvették egymással a kapcsolatot.

„Egyelőre még az adatgyűjtés folyik Császáron, így korai volna a nyomozás irányairól bármit mondani” – közölte a műemlékem.hu-val a Komárom-Esztergom Megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Léber Gabriella.

A császári katolikus templomot csütörtökre virradóra fosztották ki. A sekrestye ajtaját felfeszítették, és öt oltárképet raboltak el. A nagyobbakat a templom épületében, a kisebbeket a templomkertben vágták ki a keretből. Az olajfestmények rendkívül értékesek, hiszen azokat a barokk egyházi művészet egyik nagy alakja, Dorfmeister István festette 1776-ban, s az ő készítette a császári templom freskóit is. A kár mintegy ötvenmillió forint.

Múlt héten kísértetiesen hasonló templombetörés történt a szomszédos megyében, Székesfehérváron. Itt a Rác templomba törtek be egyelőre ismeretlenek. A behatolás módja kísértetiesen hasonló volt a császári bűntettéhez: a kertből nyíló oldalajtót feszítették ki. A görögkeleti templomból ikonokat vittek el, amelyek értéke szintén jó pár millió forint.

„A kollégáim felvették a kapcsolatot a szomszédos megyével, hiszen tagadhatatlan, hogy vannak hasonlóságok a két bűncselekmény között” – erősítette meg a portálunknak Németh-Kész Mónika, a Fejér megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Hozzátette: természetesen az azonos elkövető egyelőre csak teória, csupán egyik útja a nyomozásnak.

Akár ugyanazok, akár mások törtek be a két templomba, az esetek rávilágítanak arra a szakemberek által már régen hangoztatott tényre, hogy a szakrális műemlék épületek gyakran nincsenek kellő védelemmel ellátva. Így erősen kérdéses a bennük lévő (nem ritkán rendkívül értékes) műtárgyak biztonsága is, hiszen azok ki vannak szolgáltatva akár a kevésbé felkészült tolvajoknak is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár