2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A magyar kereskedelmi plakát legjobbjai Valenciában

2009. június 25. 08:16

Az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményének 102 művészi plakátját mutatja be Valenciában A modern magyar kereskedelmi plakát 1924-1942 címmel nyílt kiállítás.

A valenciai MuVim-ban (Felvilágosodás és Modernség Múzeumában) június elejétől látható a húszas, harmincas évek kiemelkedő magyar plakátjait felsorakoztató tárlat a közép-európai országok tervezőgrafikai műhelyeit feltérképező kiállítás-sorozat részeként.

A cseh és lengyel alkalmazott grafika, dizájn és plakátművészet bemutatása után kerül sor a két világháború közötti magyar plakátra. Magyarországra elsősorban a külföldön világhírre szert tett Moholy-Nagy László és Kassák Lajos hívja fel a figyelmet, s most lehetővé válik annak bemutatása, hogy a két nagy mester, és a nemzetközi konstruktivizmus más ismert magyar résztvevői - mint Bortnyik Sándor és Molnár Farkas - tevékenysége nyomán milyen robbanásszerű átalakuláson ment át a magyar vizuális kultúra.

A kiállítás nyomán újabb fontos alkotók kerülhetnek be a köztudatba, mint Berény Róbert, Irsai István, Csemiczky Tihamér, Radó György és a Macskássy-testvérek. Kiderül, hogy Vasarely Vásárhelyi Győző néven Bortnyik Sándor tanítványa volt a Műhely nevű grafikai magániskolában.

A tárlatot háromnyelvű - spanyol-magyar-angol - katalógus kíséri, Bakos Katalin tanulmányával és magyar művészek és kritikusok korabeli, emblematikus írásaiból összeállított dokumentumválogatással, továbbá valamennyi kiállított mű egész oldalas reprodukciójával. A Spanyolországban megjelent katalógus Magyarországon is megvásárolható lesz. A további komoly érdeklődésnek köszönhetően 2009 őszén a plakátok Sevillában kerülnek bemutatásra. A magyar közönség a reprezentatív kiállítást 2010 őszén tekintheti meg Budapesten.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár