2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Helyükre kerülnek a vásárhelyi szélmalom vitorlái

2009. június 25. 13:46 MTI

A felújítás egyik utolsó lépéseként helyükre kerülnek a vásárhelyi Papi-féle malom egyenként öt-hatmázsás vitorlái; ezt követően már csak a "finomhangolás" következik és akár újra őrölhet a szerkezet - közölte Ozsváth Gábor néprajzkutató.

A május elején indult - több mint hárommillió forintos költségvetésű - rekonstrukció során kicserélték a vitorlatengely hatalmas tartógerendáit, a forgatócsúszórámát, a mechanikai szerkezet elkorhadt darabjait, s kiszellőztetik a belső tapasztott falat is.

A munkálatok leglátványosabb része a csaknem tízméteres vitorlák felhelyezése. A szakemberek a feladatot daru segítségével végzik el. A molnárok régen több darabban emelték helyükre a súlyos vitorlaelemeket, mégpedig úgy, hogy keresztülvetettek egy kötelet a tengelyen, melyet az épület köré tekertek, majd pedig elkezdték forgatni a tetőszerkezetet, így tulajdonképpen maga a malom vált egy csigaszerkezetté - magyarázta Ozsváth Gábor. A szakember azt is elárulta, a vitorlák gerendája fenyőből, a lécezet - amely akár két rajta dolgozó embert is elbír - pedig tölgyfából készült.



A vitorlák felhelyezését - ami egy-két napig tarthat - a szerkezet beállítása, "finomhangolása" követi. Ezután akár őrölhetnek is a malomban. A néprajzkutató tervei szerint néhány év múlva az ipartörténeti műemlék látogatói a kenyérkészítés teljes folyamatát végigkövethetik majd: a malomhoz tartozó telken búzát termesztenek, a gabona megőrlését követően pedig a molnárház kemencéjében sütni is lehetne majd.

A Papi-féle szélmalom Hódmezővásárhely főterétől tizenkét kilométerre található. A patinás műemlék 1856-ban épült. A Papi család egészen az 1940-es évekig működtette a malmot. A kis dombra épült, csonka kúp alakú építmény külső átmérője csaknem tíz méter, az épület teljes magassága pedig tizenhárom méter. A téglafalú, zsindelyfedésű háromköves malomban egy kő - jó szél esetén - négy-öt mázsát őrölt óránként.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár