2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tengeralattjáróval keresik a cárok aranyát

2009. július 2. 12:17 Times Online

A kutatók két mini-tengeralattjáróval tértek vissza nemrég a Bajkál tóhoz, hogy tavalyi sikertelen vizsgálataik után tovább keressék a cárok aranyát, amelyet a legenda szerint Kolcsak admirális hadserege a bolsevikok előle menekülve vitt magával.

Kolcsak aranyának sorsáról több történetet is ismerünk: a megközelítőleg 1600 tonnányi és mai értéken több milliárdot érő aranyszállítmányt egyesek szerint lóháton és szekerekkel mentették a Bajkál-tó befagyott tó felszínén - ezt könnyen tehették, hiszen 1919-20 tele különösképpen hideg volt. Eközben viszont ők is halálra fagytak, az olvadással pedig mind maradványaik, mind pedig a hatalmas kincs a tóba veszett. Mások szerint a kincsnek akkor veszett nyoma, amikor az értékeket szállító vonat a közeli sínekről belecsúszott a tóba.

Ez utóbbi történet talán igaz is lehet: az egyik mini-tengeralattjáró ugyanis a felszín alatt 1000 méterre nemrég egy orosz polgárháborús vasúti kocsi kerekeit fedezte fel – a kincseknek azonban még nincs nyoma. A Kolcsak aranyának megtalálásával kapcsolatos spekulációk egyébként tavaly kezdődtek meg, ám sokak szerint a kincs talán nem is létezhet már, vagy ha igen, akkor sem a tóban kéne keresni. Tavaly nyáron a mini-tengeralattjárók 50 alkalommal, közel 1600 méteres mélységbe ereszkedtek, ám az aranyat nem sikerült megtalálniuk. Ennek ellenére nagyon sok lőszeres ládát fedeztek fel az oxigénhiányos környezetben, amely jó állapotban konzerválta a maradványokat.

A felfedezők a tervek szerint szeptemberben a Mir-1 és Mir-2 segítségével, amelyeket 2007-ben az Északi-sarkon is használtak, közel száz merülést szeretnének végrehajtani a térségben. Minderre az elsődlegesen a tó földrajzi környezetét és élővilágát tanulmányozó kutatás során kerülhet majd sor. A 230 millió rubel (1,5 milliárd forint) értékű vizsgálatokat az Orosz Tudományos akadémia egy magáncég segítségével végzi.



Emellett a kutatásnak politikai okai is vannak: a Kreml számára hatalmas presztízst jelentene a kincs megtalálása, hiszen Kolcsakot több lépésben avatták újra hőssé. Könyvek garmadája jelent meg életéről, és nemrég az orosz állami televízió nagyköltségvetésű, Admiral című mozifilmje is bemutatta a férfi életét. Ebben Kolcsak egy tragikusan romantikus hős lett, aki életét adta szülőföldje védelméért. Nem ő az egyetlen ilyen újjászülető hős: Putyin nemrég Anton Gyenyikint, a fehérek másik tábornokát dicsőítette.

A Fehér Hadsereg vezetése előtt Kolcsak admirális ismert tengerésztiszt és sarkvidéki felfedező volt. Szibériában állomásozó csapatai kezdetben - brit támogatással - komoly sikereket értek el, ám a Vörös Hadsereg végül legyőzte őket. Kolcsakot Irkusztkban tartóztatták le, és 1920 januárjában lőtték agyon, majd testét az Angara folyóba dobták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár