2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felújítják a péceli Ráday-kastély istállóját

2009. július 7. 17:39 MTI

Hamarosan újra élet költözik a péceli Ráday-kastélyba, miután a városközpont korszerűsítésének részeként helyreállítják az épületegyüttes márvány istállóját - közölte a Pest megyei város alpolgármestere.

Sarlós Imre elmondta: a 14 ezer lakosú település 500 millió forintot nyert el pályázaton a városközpont modernizálására, közösen a Műemlékek Nemzeti Gondnokságával. Ennek keretében újítják fel a műemlék Ráday-kastélyhoz tartozó, jelenleg romokban, kihasználatlanul árválkodó hajdani istállót. Az elképzelések szerint a rekonstrukció után állandó kiállítást rendeznek és koncerteket tartanak majd itt, ezzel Pécel még inkább a kistérség kulturális központjává válhat - fogalmazott az alpolgármester.

A kastély jelenleg is vonzó látványosság a turistáknak; kisebb hasonmása a gödöllői Királyi Kastélynak, hiszen mindkét épületegyüttes Mayerhoffer András építőmester keze nyomát viseli. Ráday Pál II. Rákóczi Ferenc diplomatája, titkos kancelláriájának vezetője volt, és 1722-ben kezdett el Pécelen építkezni. A kúriát fia, Ráday Gedeon bővítette barokk kastéllyá. A városközpont rehabilitációs tervében a kastély szerepe még inkább felértékelődik, innen ugyanis egy 300 méteres sétáló utcát alakítanak ki díszburkolatokkal, korabeli kandeláberekkel, ami történelmi hangulatot kölcsönöz majd a környéknek. Az építési munkálatok még az idén megkezdődhetnek - mondta Sarlós Imre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár