2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újra élvezhető a panoráma a Római Magyar Akadémia tetején

2009. július 10. 16:54 MTI

Hiller István oktatási és kulturális miniszter Rómában felavatta a Borromini loggiát, amely a Római Magyar Akadémia, Magyarország legértékesebb külföldi műemléke felújított koronája.

Az avatóünnepség után - amelyen olasz kulturális és műemlékvédelmi szakemberek is részt vettek - Hiller István kiemelte: 2004 és 2009 között teljesen felújították a Római Magyar Akadémiának otthont adó Falconieri palotát, amely a 16. század közepén az első palazzo volt a via Giulián. Hozzátette: nemcsak a külső, a tojáshéj színűvé lett "köpeny", hanem a belső terek, a lépcsőház, a gépészeti rendszerek is megújultak. A felújításra a koronát a Francesco Borromini által a 16. században épített loggia tette fel; a miniszter elmondta, hogy maga is felment a szintén helyreállított, nyolc kanyaros kovácsoltvas csigalépcsőn és "lélegzetelállító volt a látvány, a római tetők és a Vatikán látképe".

Hiller István megjegyezte: a loggia - rajta a nyolc kőből faragott Janus-Jana fejjel - magyar és olasz restaurátorok és építészek együttműködése nyomán a régi fényében ragyog. A loggia felújítására az Oktatási és Kulturális Minisztérium a Balassi Intézettel együtt 120 millió forintot költött. A háromosztatú építmény - amely a palazzo tetején van, mintegy az épület koronájaként - helyrehozatalának tervezése másfél évvel ezelőtt kezdődött, a gyakorlati munka hét hónapig tartott - fejtette ki a tárcavezető. A felújított Borromini loggia átadásán ott volt Umberto Croppi, a római önkormányzat kulturális ügyekért felelős képviselője, valamint a római műemlékvédelmi hatóság több vezetője. "Valamennyien igen elégedettek voltak a rekonstrukció eredményével" - fogalmazott Hiller István.

A Palazzo Falconieri 1574-ben került Paolo és Girolamo Odescalchi tulajdonába, tőlük pedig a Farnese család birtokába az 1600-as évek elején, majd 1673-ban Orazio Falconieri vásárolta meg. A Falconieri család az eredeti egyszerű reneszánsz épület átalakításával Francesco Borrominit bízta meg, aki az eredeti falak befoglalásával új téri szerkezetet alakított ki. Ekkor került a palota tetejére a hármas nyílású loggia és a felette található terasz, amelynek balusztrádját Janus fejek ékesítik. A 19. század végén ismét átépítették az épületet, ekkor bontották el a Borromini által tervezett és épített kápolnát, továbbá ekkor bővítették ki a barokk lépcsőt eklektikus lépcsőházzal. A Falconieri palota 1927 óta a Magyar Állam tulajdona és a Római Magyar Akadémia székhelye.

Az épületet teljes mértékben az 1970-es években újították fel: restaurálták a belső tereket, a stukkókat és a mennyezetfreskókat is. A kilencvenes években megsokasodtak a gondok, különösen a tető ment vészesen tönkre; 2004-ben már nem lehetett tovább halogatni a döntést, s az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) nemcsak a tető, hanem a teljes külső homlokzat felújítását tervbe vette. A külső homlokzatok felújítása 2007-ben fejeződött be.

Az 1970-es években zajlott felújítások során a loggia restaurálására nem volt elég fedezet. A felújítás tervanyaga 2005-ben született meg és 2008 decemberében elkezdődött a restaurálás, amely 2009. április 30-án zárult le. A restaurálást, mint a korábbi felújításokat is, az OKM finanszírozta. A loggiára vezető kovácsoltvas csigalépcsőt 2007-ben újították fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár