2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Régészek az elveszett expedíció nyomában

2009. július 17. 14:20

Egy albertai tengeri régész a világ két legkeresettebb hajóroncsainak nyomába eredve szeretné megfejteni a 19. század közepén elveszett Franklin-expedíció sorsát.

Franklin és 128 embere 1845-ben indult az Északnyugati Átjáró felfedezésére, amikor nyomuk veszett. A szakértők úgy vélik, hogy a hajók 1848-ban jártak szerencsétlenül, miután a Vilmos király szigetnél a jég fogságába kerültek és a legénység elhagyta őket, hogy biztonságos helyet keressenek. Az egy évtizeden át tartó, kudarccal végződött kutatást Lady Franklin, a brit királyi haditengerészet és Hudson's Bay társaság finanszírozta.

A katasztrófát a történelem egyik leghosszabb mentőakciója követte 1848 és 1959 között, ekkor fedezték fel az Atlanti-óceánt a Csendes-óceánnal összekötő, a jeges-tengeri szigetvilágon át vezető átjárót. Az európai kutatók régóta kutattak az Ázsiába vezető rövidebb út után, amely azonban járhatatlan volt a jég és zord időjárás miatt.

Tavaly John Baird kanadai környezetvédelmi miniszter jelentette be, hogy Ottawa 75 ezer kanadai dollárral (11,6 millió forinttal) járul hozzá Franklin hajói, az Erebus és a Terror felkutatásának költségeihez. Robert Grenier, a kanadai Parks Canada víz alatti régésze vezeti az expedíciót a kanadai parti őrség Sir Wilfrid Laurier nevű jégtörőjén. A hathetes expedíció a tervek szerint augusztus 18-án indult el, ám nem jártak sikerrel, ráadásul idén hajóhiány miatt nem is folytathatják vizsgálataikat.



Éppen ezért lesz érdekes, hogy Rob Rondeau és kutatócsoportja szeptembertől egy teljesen magánfinanszírozású merüléssorozatban keresi a hajókat a nunavuti Taloyoak inuit településétől nem messze, ahol a helyi lakosok is segítik majd őket.

Bár a legtöbben megszállottságból végeznek hasonló vizsgálatokat, Rondeau saját elmondása szerint csak legújabb, most kifejlesztett hangradarját szeretné kipróbálni. A kutató a korábban nemzeti történeti örökségnek nyilvánított roncsokat egy mini tengeralattjáróval szeretné fellelni, majd fotókat készítene róluk. A férfinak már jelentős tapasztalata van ebben a világ más pontjain végzett vizsgálatok miatt is, így a tervek szerint most sem érné károsodás a hajókat.

Az expedícióról a Discovery Channel készít dokumentumfilmet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár