2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lebutított kalauzokkal csábít az angol örökségvédelem

2009. július 28. 11:06 Times Online

Az English Heritage angol örökségvédelmi szervezet meglepő lépésre szánta el magát: hamarosan újraírják a műemléki kalauzokat, illetve a turistáknak szánt szövegeket. A tervek szerint az ismertetők olyannyira egyszerűek lesznek, hogy akár egy tízéves gyerek is könnyedén megértheti majd azokat.

A kormányzat örökségvédelmi szervezete felülvizsgálta az általa gondozott 400 helyszín ismertető anyagait, miután több kritikát is kaptak, hogy azok túlzott műveltséget feltételeznek, és nem szórakoztatják megfelelően a látogatókat.

Az English Heritage ezért egy „intellektuális hozzáférési” programot indított, hogy ledöntsék a határokat, és ne várják a történelmi események alapvető ismeretét a látogatóktól. Emellett az összetett mondatokat egyszerűbbre cserélik, és a történelmi alakokra vagy eseményekre való hivatkozások mindegyikét megmagyarázzák. A tervek szerint az ismertetők olyannyira érthetőek lesznek, hogy azokat egy tízéves gyerek is könnyen feldolgozhatja majd.

Így például a „jakobita” kifejezés helyére az „I. Jakab uralma alatti” összetétel kerül, és a hasonló helyeken minden korábbi, előzetes tudást feltételező szöveget megmagyaráznak majd. Emellett például a különböző kastélyok esetében a magyarázó szövegekben nagyobb szerepet kap a történelm során ott élő, alsóbb néprétegek szerepe, és azok mindennapjai, mert a szervezet közleményei szerint sokan voltak elégedetlenek, hogy a hétköznapi emberek mindennapjairól nem tudnak meg semmit sem.

A lépésre azért van szükség, mert az English Heritage nyitni szeretne korábbi célcsoportja, a fehér, középosztálybeli, művelt családok felől a kevésbé iskolázott, vagy éppen a történelem iránt korábban nem érdeklődő rétegek felé is.

Az intézkedés azonban hatalmas sajtópolémiához vezetett Angliában: a legtöbben a látnivalók és a történelem további lebutításával vádolják a szervezetet.

Nálunk nem fenyeget hasonló: Magyarországon nem létezik olyan típusú szervezet, mint az English Heritage, leginkább talán a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága emlékeztet rá, de nekik sokkal kevesebb objektumuk van, amelyek egy része nem is látogatható. Ha tehát valaki népszerűsítő irodalmat keres a műemlékekről, azt magának kell összevadásznia.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár