2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Középkori élet költözött a doveri kastélyba

2009. augusztus 3. 13:39 The Daily Telegraph, The Independent

A doveri kastély II. Henrik királyi hatalmának egyik legfőbb szimbóluma volt. Az erősség most újra a középkor világát tükrözi: a turisták előtt a múlt héten újra megnyitott építmény a 12. századi mindennapokat mutatja be.

A kastély, aminek építéséhez vér tapad: a király ugyanis az erősség átalakítását Thomas Becket (Canterburyi Szent Tamás) 1173-as meggyilkoltatása után, politikai reprezentatív célokból rendelte el. Az érsek halála után ugyanis a külföldi uralkodók és hercegek sorra keresték fel Canterburyt, hogy ott leróják tiszteletüket. Henrik ezért úgy döntött, hogy egy grandiózus kastélyt emeltet a szárazföld azon pontjára, ahol vendégei megérkeznek: Dover így nem csak szállást nyújtott, hanem a királyi hatalom erejét is szimbolizálta.

Most, kilenc évszázaddal később újra megelevenedik az egykori középkori nagyság. Az English Heritage örökségvédő szervezet munkatársai ugyanis egy 2,45 millió fontos projektben két éve dolgoztak annak megfejtésén, hogy miként nézhetett ki a kastély a 12. században. Mindehhez több száz forrásszöveget tanulmányoztak át és elemeztek, majd eredményeik alapján 141 mester és művész dolgozott az egykori környezet újraalkotásán.



A kastélyban így fazekasok, szövőnők, takácsok, kovácsok, szabók, üveg-ezüst és aranyművesek és fegyverkovácsok kezdtek munkába: 1100 használati tárgyat, így bútorokat, konyhai tárgyakat, kardokat, pajzsokat, ruhákat, stb. készítettek el. Emellett megalkották az egykori trón mását is. A résztvevők végül elmondhatták, hogy minden idők legnagyobb középkor-rekonstrukciójában vettek részt Angliában.

A munkálatokról és a kastélyról a BBC History Magazine legújabb száma is tudósított, amelyben John Gillingham történész azt is elárulta, hogy Dover eredetileg nem erődnek, hanem királyi palotának épült, ahol a királyi vendégek megszállhatnak. Szerinte a mostani munka azért sem volt könnyű, mert sem írásos, sem pedig régészeti bizonyítékokkal nem rendelkezünk azzal kapcsolatban, hogy az épület miként nézhetett ki, és a középkorban milyen használati tárgyakkal volt felszerelve.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár