2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bizottság vizsgálja a délvidéki vérengzéseket

2009. augusztus 5. 17:12 MTI

Az ősz folyamán kinevezik az 1944-45-ös vajdasági háborús bűntetteket kivizsgáló szerb-magyar történész munkacsoport szerb tagjait - közölte Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Magyar Szóval.

Az erre vonatkozó ígéretet Boris Tadic szerb államfő tette múlt csütörtöki, magyar részről hónapok óta várt találkozójukon. Az elnök egyben felkérte a legnagyobb délvidéki magyar párt vezetőjét, hogy tegyen javaslatot a Belgrád által kiválasztandó személyekre. Pásztor István szerint számítani lehet rá, hogy Budapesten is döntenek a közös munkacsoport magyar tagjairól.

A testület felállítását Pásztor István, valamint Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt és Páll Sándor, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége elnöke február közepén kezdeményezte a szerb államfőnek, miniszterelnöknek és parlamenti elnöknek írt közös levelében. Felhívták rá a figyelmet, hogy az 1944-es és 1945-ös atrocitásoknak több ezer magyar polgári áldozata volt.

Szerbiában nemrég kezdődött meg a Tito partizánjai és a kommunista rendszer által 1944 és 1946 között bírói ítélet nélkül kivégzettek sorsának felderítése. Megalakulóban van az a kormánybizottság is, amely szeptemberben kezdődő munkája során számba veszi az áldozatokat, feltárja a Szerbiában több tucat helyen található tömegsírokat. A történészek mintegy 80 ezerre teszik az áldozatok számát, akik közül 40-45 ezer a Vajdaságban lett áldozata a megtorlásnak. Ez utóbbiak zömükben feltehetően németek és magyarok voltak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár