2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Régi fényben fürdenek a régészeti emlékek

2009. augusztus 7. 11:26 New Scientist

A régészeti tárgyak befogadása a barlangfestményektől a római mozaikokig nagyban függ attól, hogy azok miként vannak bevilágítva - a múzeumok és rekonstrukciók pedig a legtöbb esetben mai fényforrásokat használnak erre. Ez egy új kutatás azonban őseink szemével láttatná a különböző helyeket.

Alan Chalmerrs, a Warwicki Egyetem Digitális Laboratóriumának munkatársa most ezen a helyzeten szeretne változtatni: a portugáliai Conimbriga ókori romjait régészek és programozók segítségével egy olyan számítógépes szimulációban keltették életre, amely a mai fények helyett eredeti megvilágításukban jeleníti meg a dolgokat.

Ehhez első lépésben a mozaikjai és freskói miatt ismert, szinte teljesen érintetlen állapotban fennmaradt Források Házát rekonstruálták a virtuális térben. Bár ennek már korábbi újraalkotásai is lenyűgöző képet mutattak, Chalmers szerint itt az ideje, hogy mindezt őseink szemével nézzünk, akik reflektorok és elektromos fények helyett olajmécsekkel és apró lámpásokkal világítottak - ami pedig egész más világot vetít elénk.

A Leiriai Múszaki Egyetem, illetve Trás-os-Montes és Alto Douro Egyetemeinek hallgatói egy speciális szoftvert írtak ennek szimulálására - a vizsgálatok eredményeiről a Journal on Computing and Cultural Heritage legújabb számában közzétett cikkben számoltak be. A végeredmény lenyűgöző: a természetellenesen modern fényekkel ellentétben egy meleg és pulzáló fényforrást kaptak, ami a megjelenítésen túl egy másik ókori dilemmát is megválaszolt: hány ilyen lámpás kellhetett, hogy bevilágítsanak egy szobát.

Chalmers az eljárást azóta már Cap Blanc 15 ezer éves barlangrajzain is tesztelte, míg más kutatók is örülnek a programnak, hiszen az segíthet a múlt jobb megértésében is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár