2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Haydn-emlékest és barokk esküvő Győrben

2009. augusztus 14. 08:22

A győri Zichy-palota 1993, Európa barokk éve óta évről évre izgalmas időutazásra hívja a barokk kor iránt érdeklődőket: augusztus 12-től a 16-17. század világa elevenedik meg a Duna és Rába partjain.

Magyarországon és a barokk kor piilanatait napjainkban is őrző Győr városában a 16-17. században kialakult történelmi helyzet sajátos viszonyokat alakított ki a főúri szokások terén. A tehetősebbek politikai hovatartozásukat ruházatukkal is kifejezték, így a bécsi barokk stílusjegyeire jellemző paróka és térdnadrág mellett a magyar mente is mindennapos viseletnek számított. Ez a fajta európaiság a kultúra egyéb területein, például a táncban is megmutatkozott.

Az 1993 óta megrendezésre kerülő barokk rendezvények is e kettősséget tükrözik, annál is inkább, mert a várost Bécs előretolt helyőrségeként osztrák katonaság védte, ami számos külföldi mesterember letelepedését is magával hozta. A történelmi-művészeti fesztivál a korabeli Győr mindennapjait eleveníti meg, olyan különleges szokásokat is beépítve a programba, mint például az ún. barokk esküvő, amelyen egy ifjú pár fogad hűséget ma már mesebelinek tűnő, ám mégis korhű jelmezekben.



A különleges kézfogó a felsőbb osztálytól az egyszerű emberekig, szinte az egész akkori társadalom életmódjából ad ízelítőt. A fesztivál ünnepélyes megnyitója az egykor Győrött működő céhek látványos kosztümös felvonulásával veszi kezdetét. Az egykori céhek (gombkötők, szabók, cipészek, takácsok, lakatosok, mészárosok, pékek) a körmenetek alkalmával jelképeiket, a védőszenteket, a pompás zászlókat és a céhládákat díszesen felvirágozva hordozzák végig a városon.

A barokk esküvő-rendezvénysorozat fő helyszíne a Széchenyi tér, ahol az autentikus játékeszközök és előadási mód, de a dekoráció is a régi korok hangulatát idézik. A rendezvény szervezőjének székhelyén, a Zichy-palota udvarán a menyasszonyt szerenáddal, a korabeli zeneirodalom gyöngyszemeivel köszöntik.

A programsorozat a zene, a tánc, az irodalom, a színház és a képzőművészet alkotásain keresztül kelti életre az egykori hétköznapokat. A történelmi-művészeti fesztivál bemutatja a barokkra jellemző monumentalitást, a nagy kórusművek, zenekari művek korabeli hangszerekkel történő előadásával pedig az udvari muzsika varázsát is felidézik. A szervezők a Haydn-emlékest mellett vásári forgataggal, íjászbemutatóval továbbá korabeli zenei és meseelőadásokkal is készülnek; a korhű művészeti élményt az előadások helyszínei, a barokk templomok és paloták pompás belső környezete teszi teljessé. A fesztivál a Nemzetközi Lant- és Gitárfesztivállal zárul.

A szervezők szerint a rendezvények során egyre közelebb hozzák a mai emberekhez a barokk kor művészetét. A külföldi zenekarok és előadóművészek pedig Európa más országainak kulturális üzenetét hozzák el a győri közönségnek.

További információk a Zichy-palota oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár