2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bronzkori embereknek öltözhetünk Százhalombattán

2009. szeptember 11. 17:05

Őskori környezetbe röpíti vissza a látogatókat vasárnap a százhalombattai Régészeti Parkban nyíló Viselettörténet című kiállítás, amely a bronzkorban itt élt elődök divatjába kalauzolja el az érdeklődőket.

A négyezer évvel ezelőtt e helyen élt népek nevét sem tudjuk, írásos emlékek sem maradtak fenn ezekből az időkből, ám az ásatások során előkerült edénytöredékeken fellelt ábrákból a régészek kikövetkeztetik, miként éltek és öltözködtek elődeink.

E szerint gyapjúból készült ruhákban, főként tunikában jártak, a férfiak bronzból készült lábszárvédőt hordtak, a nők pedig állatfigurákkal, geometriai ábrákkal díszített karkötőt viseltek. A színezéstechnika már akkor magas színvonalon állt, a ruhákat általában barnára, és annak különféle árnyalataira festették.

A Régészeti Parkban hét éve próbálják rekonstruálni, hogy milyen festékanyagot használtak a valaha itt élt emberek. A park területén kis parcellákat ültettek be különféle őshonos növényekkel, és ezek kivonataiból állítják össze a több ezer évvel ezelőtti festékanyagokat. Jelenleg már - amint a kiállításon is nyomon követhető - 280-féle színt, illetve árnyalatait tudták előállítani.

Így például a diólevélből a barna, a szőlőlevélből az okker, a gyalogbodzából a zöld színt "varázsolták" elő, ehhez az árnyalatok megkülönböztetésére ecetet, vizeletet és különféle más folyadékokat, ezek más-más arányait használták fel az akkor divatdiktátorok. Ezekből a természetes anyagokból színezett ruhákat élő modellek mutatják majd be az időutazás résztvevőinek.

A kiállítás a hajdani kézműves mesterségekkel is megismerkedteti a látogatókat, így a gyapjúkártolás, a fonalsodrás, a szövés, a lepénykészítés fogásait, szerszámait is bemutatják.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár