2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megszentelt keresztet visznek a magyar katonatemetőbe

2009. szeptember 28. 18:04 MTI

Megszentelt kereszt kerül az orosz Kologyesznoje második világháborús magyar katonatemetőjébe; a keresztet az áldozatok nyugvóhelyére a Don menti Magyar Honvédsírok Gondozására Alapítvány zarándokcsoportja viszi, amely hétfőn indult útnak.

Mártha Tibor, az alapítvány kuratóriumi elnöke, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fényeslitke polgármestere az indulás előtt elmondta: a keresztet Bosák Nándor, a katolikus egyház debrecen-nyíregyházi egyházmegyei püspöke szentelte fel, és ökomenikus gyászszertartás keretében helyezik majd el Kologyesznoje község magyar honvédtemetőjében.

Hozzátette: az áldozatok emlékére emelt, egyben a magyar sírkert megjelölésére is szolgáló a keresztet a háború egyik áldozatának hozzátartozói, a Nyíregyházával szomszédos Kálmánházán élő Túróczi János és családja készítette. A család emellett anyagi támogatást is adott a zarándokút költségeihez.

A fényeslitkei Don menti Magyar Honvédsírok Gondozására Alapítványnak a mostani a 31. zarándokútja oroszországi magyar katonatemetőkbe. Legutóbb júliusban járt a hozzátartozók ma is gyászoló csoportja a második világháborúban elesett honvédek, hadifoglyok és munkaszolgálatosok sírjainál, elhelyezve ott a megemlékezés virágait.

Az alapítvány 1992-ben az ortodox egyház segítségével - az akkori orosz elnök, Borisz Jelcin engedélyével - a megbékélés jegyében kezdte meg az oroszországi magyar katonatemetők azonosítását. Az első időszakban huszonöt orosz településen tették rendbe és jelölték meg címeres fejfával a sírokat. A sírkerteket a helyiek gondozták tovább, tudva és bízva abban, hogy Magyarországon is méltó kegyelet övezi a háború orosz áldozatainak nyugvóhelyét.

Eddig 341 magyar katonatemetőt azonosítottak Oroszországban, és azokból - főként a tömegsírokból - több mint húszezer áldozat földi maradványait helyezték át a boldirevkai és a rudkinói gyűjtőtemetőbe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár