2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kortárs művészek Anne Frankról

2009. október 5. 13:12 MTI

Anne Frank a művészek szemével címmel rendez nemzetközi kortárs képzőművészeti tárlatot a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában Peter Wilhelm; a kedden nyíló kiállításon hat ország 20 művésze vesz részt mintegy 40 munkával.

Anne Frank, a Hollandiából elhurcolt és 60 éve megölt zsidó kislány a holokauszt "legismertebb áldozata", megmaradt fotóiból számos művész merített ihletet, közülük hívott meg 20 alkotót Peter Wilhelm hat országból: Magyarországról, Ausztriából, Hollandiából, Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból és Izraelből.

Az anyagot Batya Brutin izraeli művészettörténész, a kiállítás kurátora válogatta - tájékoztatott Peter Wilhelm, a Ráday utcai Art Center vezetője, a tárlat ötletadója és szervezője. A zsinagógában mintegy 40 munka lesz majd látható október 20-ig, köztük festmények, fotónyomatok, kisplasztikák és üvegszobor-installáció. Magyarországot a nemzetközi tárlaton Gerlóczy Sári és Kabai Vivien festőművész, valamint Lugossy Mária szobrász képviseli - tette hozzá a szervező.

Anne Frank születésének 80. évfordulója alkalmából rendezik meg a tárlatot Budapesten. Anne Frank és családja Németországból a nácik elől menekülve ment Hollandiába, de az ország német megszállása után a családnak bujkálnia kellett, a napi történésekről a kislány naplót vezetett hollandul. Elárulták őket, s a nácik elhurcolták a családot. Anne Frank 15 évesen halt meg a bergen-belseni koncentrációs táborban. Naplója véletlenül megmaradt, s ebből értesült a világ Anne Frank rejtőzködésének történetéről. Szomorú-félénk mosolya a 20. század egyik jelképe lett.

Alább az egyetlen filmrészlet, amely megörökíti 1941 júliusán:

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár