2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Cserkészmúlt Gödöllőn

2009. október 8. 08:30

2009-ben székhelye felújítása miatt zárt be a Magyar Cserkészszövetség Gyűjteménye. A kollekciót Gödöllő városa fogadta be, és az ebből rendezett tárlat 2009. október 20-án 11 órakor nyílik meg a Városi Múzeumban.

Gödöllőt történelmi múltja predesztinálja arra, hogy a magyar cserkészet központja legyen - áll a kiállítás tájékoztatójában, hiszen 1933-ban itt rendezték a fiúcserkész világtalálkozót (jamboree), 1939-ben a leánycserkész világtalálkozót (Pax Ting), itt állítottak cserkészszobrot 1943-ban és itt nyugszik a máriabesnyői temetőben gróf Teleki Pál miniszterelnök, főcserkész cserkészliliomos kereszt alatt, sírja a magyar cserkészet kultuszhelye.

Az angol Robert Baden-Powell által életre hívott ifjúsági mozgalom mintájára 1910-ben jöttek létre az első cserkészcsapatok Magyarországon. 1912-ben alakult meg a Magyar Cserkészszövetség. A magyar cserkészet a két világháború közötti időben élte fénykorát, hiszen ez kitűnő módszernek bizonyult az ifjúság valláserkölcsi nevelésére és a Trianon utáni Magyarország nemzetközi kapcsolatainak építésére.

Olyan jelentős személyiségek álltak a cserkészet mellé, mint gróf Teleki Pál (1879-1941), tudós geográfus, miniszterelnök vagy Sík Sándor (1889-1963), piarista tartományfőnök, tanár, költő. A magyar cserkészpedagógiát Sík Sándor dolgozta ki, a jellemformálással kapcsolatos nézetei - az „emberebb ember, magyarabb magyar” jelmondatba sűrítve – végigkísérték a magyar cserkészet történetét.

Az 1933-ban Gödöllőn rendezett jamboree és az 1939-es Pax Ting volt a magyar cserkészet legkiemelkedőbb eseménye. A II. világháború után a Magyar Kommunista Párt megszüntette a cserkészmozgalmat, és helyébe – szovjet mintára – az úttörőmozgalmat állította. A cserkészet 1989-ben, a rendszerváltozáskor indult újra, és azóta nagyjából 50 ezer fiatal került kapcsolatba a mozgalommal, amely jelenleg 8000 aktív taggal működik. A tagok a rendszeres heti foglalkozásokon kívül többnapos túrákon, nyári és téli táborokon, nemzetközi rendezvényeken vesznek részt.

Az elmúlt időszak cserkészettel kapcsolatos tárgyi emlékeit és dokumentumait kezdetben a budapesti Sportmúzeum gyűjtötte. 1994-ben azonban létrejött az önálló Magyar Cserkészszövetség Gyűjteménye Budapesten, amelyet 2009-ben épületének felújítása miatt kellett bezárni. Az országos cserkészgyűjtemény anyagát Gödöllő városa fogadta be: a tárgyi a Gödöllői Városi Múzeumba, míg a könyvtári és levéltári anyag pedig a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központba került.

Az október 20-án nyíló állandó kiállításon szerepel Zita királyné zászlaja, amelyet egy kőszegi cserkészcsapatnak ajándékozott 1925-ben, Baden-Powell eredeti, az 1933-as gödöllői jamboree után Horthy Miklós kormányzónak írt levele, és egy Fehér szarvas érem, amelyet egyszeri alkalommal, az 1933-as gödöllői jamboree szervezésében és lebonyolításában végzett kiemelkedő munkáért adtak 256 cserkésztisztnek. Emellett a látogatók megtekinthetik a Nagy Sándor utca 6. szám alatt működött Cserkészbolt részleges rekonstrukcióját sok eredeti tárggyal és dokumentummal, Márton Lajosnak, a cserkészek festőjének rajzait, és a cserkészéletre oly jellemző táborozást egy enteriőr idézi meg a tábori élet minden rekvizitumával.

A megnyitón Bokody József cserkésztörténeti kutató gödöllői cserkészösvényt hirdet meg, amelynek keretében végigjárhatók a cserkészet nevezetes gödöllői helyszínei.

További részletek:

Gödöllői Városi Múzeum 2100 Gödöllő, Szabadság tér 5., tel. 28-421-997, e-mail. [email protected]
Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ 2100 Gödöllő, Dózsa György út 8. tel. 28-515-280, e-mail: [email protected]

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár