2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Európa legnagyobb bronzkori erődítménye

2009. október 7. 17:52 MTI

Folytatódik Európa legnagyobb bronzkori településének régészeti feltárása a romániai Arad megyében - írja a Nyugati Jelen című aradi napilap.

A temesvári Bánát Múzeum régészei német és amerikai archeológusokkal közösen, folytatják az Arad és Temesvár közötti Orczyfalvához tartozó mezőzsadányi feltárásokat a három és fél ezer éves erőd feltárását. A régészeti munkálatokat három évvel ezelőtt kezdték el Európa legnagyobb bronzkori erődítményénél. Az eddigi ismeretek szerint az építmény együttes 1800 hektáron terül el, az erődöt négy, gyűrű alakú földvár védte.

Az idei, három hétig tartó ásatások célja a terület geomágneses feltérképezése, amely kimutatja a föld alatti fából készült építmények pontos helyét. Ezen kívül elemzik az eddig megtalált pollenmaradványokat, amelyek megmutatják, hogy egykor milyen növények borították a Bánságot. Ugyancsak a munka része az erődítménymaradványok háromdimenziós térképének elkészítése.

A feltárásokat vezető Szentmiklósi Sándor régész szerint ez az erődítmény rendkívül jelentős és komplex lelet, ahol az ifjú régészek a következő 15-20 évben "kijárhatják az archeológusiskolát". A mezőzsadányi ásatásokon a temesvári és bukaresti szaktekintélyek mellett berlini, frankfurti és amerikai régészprofesszorok irányításával zajlik a munka. Az ásatásokat a Bánát Múzeum és a német Thyssen Alapítvány finanszírozza, utóbbi 30 ezer eurót adományozott a 2009. évi feltárásokra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár