2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megújul a legnagyobb magyar barokk épület

2009. október 8. 20:27 MTI

Lezajlott a közbeszerzési eljárás, megkötötték a kivitelezővel a szerződést és jövő hét közepén már átadják a munkaterületet a Borsod megyei Edelény L'Huillier-Coburg-kastélyának felújításához - számolt be róla Gúr Nándor, a térség országgyűlési képviselője, a projekt gondozója.

A részletek kapcsán kifejtette: a szerdai munkaterület-átadás után először a tereprendezést, majd a téli hónapokban az épületben a belső munkálatokat végzik el. Tavasszal pedig a kastély külső frontjának a felújítása is megkezdődhet. Kitért arra, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója hozzájárult ahhoz, hogy a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága megvásárolhasson egy edelényi ingatlant, amely feltétlenül szükséges a L'Huillier-Coburg-kastély felújításához.

Mint mondta, ez az ingatlan a település belterületén, a kastély szomszédágában található. "Azért van szükség erre a részre, mert az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb barokk épületéhez tartozó kiegészítő épületeket, például a vizesblokkot is itt alakítják ki. Emellett ide kerül a parkoló is" - mutatott rá, hozzátéve, hogy a parkolóhelyektől a kastélyt egy gyalogoshídon lehet majd megközelíteni.

Emlékeztetett arra, hogy az edelényi Kastélysziget Kulturális-Turisztikai Központ elnevezésű, csaknem 2,2 milliárd forintos beruházás több mint 1,8 milliárd forint uniós támogatással valósul meg. A fejlesztés révén megújul és új funkciókkal bővül Magyarország egyik legnagyobb barokk épülete.

Az úgynevezett kiemelt projekt támogatási szerződését ez év márciusában írták alá a Borsod megyei kisvárosban. A Észak-magyarországi Operatív Program Turisztikai Attrakciók Fejlesztése keretében megvalósuló beruházás során elkészül a kastély épületrekonstrukciója, és felújítják a teljes kastélypark területét csaknem 50 hektáron. Elvégzik a mintegy 300 évvel ezelőtt épített műemlék főépületének külső-belső felújítását, a termeiben található művészeti értékek restaurálását, illetve az épület turisztikai-kulturális hasznosítását is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár