2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Grandiózus múzeumba költözhet VIII. Henrik zászlóshajója

2009. október 13. 10:55 Times Online, The Guardian

Hatalmas pénzgyűjtő akcióba fogott az angol Mary Rose Alapítvány: a kampány során civilek bevonásával próbálják előteremteni azt a 35 millió fontot, amelyből elkészülhet VIII. Henrik egykori zászlóshajójának grandiózus múzeuma, ahol minden, a ronccsal kapcsolatos leletet bemutathatnak majd.

A franciák és angolok között Solent-nél, azaz a Senki földjén vívott küzdelemben 1545-ben VIII. Henrik szeme láttára elsüllyedt Mary Rose-t 1982-ben emelték ki hullámsírjából, és azóta Portsmouth-ban látható. A hajó süllyedése igazi katasztrófa volt: VIII. Henrik flottájának büszkesége a közhiedelem szerint a rossz tervezés miatt billent meg, és fordult át, majd süllyedt a tenger fenekére.

A történészek egy része szerint a nyelvi nehézségek okozták a hajó süllyedését, hiszen a legénység az utasításokat nem értve engedte, hogy a tengervíz befolyjon az ágyúnyílásokon. A helyzetet csak nehezítette az erős szél, és így a hajó könnyen megbillenhetett. A Portsmouth-i Egyetem kutatása szerint viszont mindez badarság, és a Mary Rose sorsát egy kisebb francia galleonról leadott ágyúlövés pecsételte meg.

Az idei év különösen fontos a hajó történetében: Nagy-Britanniában ugyanis VIII. Henrik trónra lépésének 500. évfordulója alkalmából több jeles megemlékezésre is sor került. Ehhez az ünnepségsorozathoz csatlakozott a Mary Rose Alapítvány is, akik a Mary Rose 500 oldal elindításával 500 olyan magánszemélyt, iskolát, szervezetet toboroznak, akik támogatókként a Tudor hadihajó szimbolikus legénységévé válhatnak majd.

A feladat nem túl egyszerű: a jövendő „legénység” minden egyes tagjának 500 fontot kell összegyűjtenie, így összesen 250 ezer font áll majd rendelkezésre. Ehhez jön még az örökségi lottóalap 21 millió fontos támogatása, így a szervezőknek valószínűleg további gyűjtéseket is el kell rendelnie, hiszen az új intézményhez összesen 35 millióra van szükség. A munkálatok már meg is kezdődtek, ám az Alapítvány szerint a nagyközönség bevonása nélkül lehetetlen lenne a projekt megvalósítása.

A múzeum 2012-re készülhet el, és az olimpia alkalmából meg is nyílhat: az intézményben nem csak a tökéletesen rekonstruált roncs, hanem annak közel 19 ezer kincslelete is látható lesz majd, amiket Portsmouth-ban mostanáig helyhiány miatt nem mutathattak be. Az új épület a jelenlegi, eredetileg is ideiglenesnek szánt múzeumtól 300 méterre áll majd.

A hajó különleges tárgyait a pénzgyűjtés során is kiállítják majd, így az intézményben láthatóak lesznek a Tudor mindennapok kellékei: Európa legrégibb hegedűje és annak vonója, egy bőr táska, és egy hatalmas fakanál is, amellyel a hajón a zabkásás bödönt kevergették.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár