2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Védőtetőt építenek a veszprémi örökségvédők

2009. október 22. 20:20 MTI

Ideiglenes védőtető építését rendelte el egy rossz állapotban lévő veszprémi műemlék épületre a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH); a kényszer-helyreállítás, amelyet a tulajdonos költségére végeznek el, tegnap, a kulcsok átadásával megkezdődött - közölte a KÖH sajtófőnöke.

Róna Katalin elmondta, hogy a Jókai utca 8. szám alatt található Ruttner-ház tulajdonosa átadta a kulcsokat az ideiglenes védőtetőt építő kivitelező cégnek, s a munkálatok várhatóan meg is indulnak. Tájékoztatása szerint azért volt szükség a kényszer-helyreállítás elrendelésére, mert az épületről, amelynek állaga az elmúlt években folyamatosan romlott, a tulajdonos életveszély elhárítására hivatkozva, engedély nélkül, szakszerűtlenül leszedette az összes tetőcserepet.

A veszprémi vár sziklafala mellett található lakóházat valószínűleg az 1860-as években építtette Ruttner Sándor vasnagykereskedő. Az épület, amelynek díszes romantikus főhomlokzata mögött klasszicista udvari homlokzatok találhatók értékes kváderes díszítőfestéssel, s amelynek emeleti tereiben szintén értékes architekturális és tájképi falfestés-részletek kerültek elő, 1958-ban kapta meg a műemléki védettséget.

A KÖH elődje, az Országos Műemlékvédelmi Hivatal 1999-ben a ház teljes műemléki helyreállítását javasolta. Ezt követően a város a tulajdonában lévő épületet 2001-ben - elidegenítési és terhelési tilalommal, valamint három éven belüli felújítási kötelezettséggel - eladta az Óváros 2001. Ingatlanforgalmazó és Befektetési Kft-nek.

2003-tól a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal igyekezett legalább állagmegóvási munkákra késztetni a tulajdonost - sikertelenül -, majd a három éves felújítási határidő letelte után azt javasolta az önkormányzatnak, hogy éljen a szerződésben fenntartott elállási jogával. Ebben azonban - Veszprém címzetes főjegyzőjének válaszlevele szerint - az önkormányzatot megakadályozza az a 35 millió forintos jelzáloghitel, amelyet még 2003-ban vett fel a tulajdonos az épületre. A főjegyző a KÖH-nek azt írta: a város jóhiszeműen járult hozzá az ingatlan megterheléséhez, abban bízva, hogy a pénzt a tulajdonos a helyreállításra költi majd.

Róna Katalin közlése szerint az épület folyamatos állagromlása miatt a hivatal újabb és újabb helyszíni szemléket tartott, majd kötelezéseket adott ki a legsürgetőbb munkálatok elvégzésére, ám egy hiányzó csatorna visszahelyezésén kívül az állagmegóvásról a tulajdonos egyáltalán nem gondoskodott. A kft. a bírságokat sem fizette meg, viszont idén júliusban szakszerűtlenül és engedély nélkül a teljes tetőfelületről leszedték a cserepeket.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Közép-dunántúli Irodája először örökségvédelmi bírságot rótt ki, és feljelentést tett műemlék rongálásának alapos gyanúja miatt - az ügyészség augusztusban el is rendelte a nyomozást -, majd október 14-én elrendelte az ideiglenes védőtető építését, amelynek november 18-ig el kell készülnie.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár