2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megelőzték Nagy Sándort Alexandriában

2009. október 28. 10:42 Live Science, MTI

Közismert, hogy Nagy Sándor alapította Alexandriát i.e. 331-ben, amely az akkori világ egyik legnagyobb kikötője volt, a város híres könyvtára az ókor legnagyobb gyűjteményével rendelkezett, a Pharosz szigetén épült világítótorony pedig az antik világ hét csodája közé tartozott; amerikai geológusok viszont most bebizonyították, hogy a világhódító előtt hét évszázaddal a Földközi-tenger partján már állott egy másik kikötő.

Christopher Bernhardt, az Egyesült Államok Geológiai Szolgálatának (US Geological Survey) munkatársa kollégáival Alexandria környékén a térség múltbéli éghajlati viszonyait kutatva fúrómintákat vett a talajból, egészen a 8000 évvel ezelőtti rétegig menve le. A geológusok az üledékrétegekben az ókori pollenmaradványokat vizsgálták, arra keresve a választ, mikor kezdődött a térségben a növénytermesztés. A kutatók a mikroszkopikus faszéndarabkákat is keresték, amelyek jelenléte az emberek által rakott tűzre utal.

A háromezer évvel ezelőtti rétegben Christopher Bernhard teamje felfedezte az átmenetet a vadon termő növények és az ember által termesztett gabonafélék között. A geológusoknak sikerült felfedezniük a faszénmaradványokat is, összességében mindezek a leletek arra utalnak, hogy Alexandria előtt hétszáz évvel a térségben már létezett egy település.

Érdekes módon a kutatások eredményei Homérosz Odüsszeiáját látszanak igazolni. A negyedik énekben Homérosz ugyanis arról ír, hogy "van bizonyos sziget ott, a zajongó tengeri árban, szemben Egyiptommal - Pharosz, ez neve annak a földnek -, annyira messze, amennyit egy öblös bárka egésznap fut be, ha hátulról sivító szél fújja a vásznát. Jó kikötőjéből az arányos testű hajókat, hogyha sötét vizet ott fölvettek, az árra taszítják". "Ez arra utal, hogy valamiféle kikötőváros létezett a Földközi-tenger partján. A fikció, az irodalmi alkotás valóságnak bizonyult" - emelte ki Christopher Bernhardt.

Semmit sem lehet viszont tudni arról, hogy görög volt-e a település, vagy egyiptomi, esetleg más nemzet fiai-lányai alapították. Azt sem tudják a kutatók megállapítani, hogy mekkora lehetett a település. "A kutatások jelenlegi fázisában nem sokat tudunk mondani a népességről sem" - tette hozzá Christopher Bernhardt, aki a kutatásokról az Amerikai Geológiai Társaság közgyűlésén számolt be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár