2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Botrány egy jáde pecsétnyomó miatt

2009. november 6. 15:25 MTI

Heves tiltakozást váltott ki Kínában, hogy egy császári jáde pecsétnyomót londoni aukción kínáltak eladásra, s a hivatalos szervek újra kifejezésre juttatták: a kormány több energiát fog fektetni Kína elvesztett kulturális javai hollétének felderítésére és azok lehetőség szerinti visszaszerzésére.

Kínai internetezők ismét felháborodottan és ingerülten, helyenként durván reagáltak arra a hírre, hogy egy ősi kínai történelmi ereklye került kalapács alá Londonban. A császári pecsét a Csing-dinasztiabeli (Qing) Csienlong (Qianlong) császár tulajdona volt egykor, aki 1736 és 1795 között uralkodott. A 80. születésnapjára 1790-ben készült 12,7 cm széles négyzet alapú jáde pecsétnyomó a becsült felső érték hatszorosáért, 3,6 millió fontért (több mint egymilliárd forintért) talált gazdára.

A londoni székhelyű Sotheby's szerdai aukcióján összesen 153 kínai műtárgy kelt el, több mint 8 millió font értékben. Az aukciósház nem tud arról, hogy hivatalosan bármilyen jogi kétségek merültek volna fel a jáde pecsétnyomó eredetére vonatkozóan - közölte Simon Warren, a cég illetékese Londonban. Jelezte azt is, hogy a pecsétre ajánlatok érkeztek a kínai szárazföldről, Tajvanról és Hongkongból is. Az európai magángyűjteményből származó pecsétre nyolcan licitáltak, és végül egy ismeretlenségét fenntartó személynek ütötték le.

A kínai kulturális örökség állami hivatala a történtekre és a belföldi tiltakozásokra válaszul azt ígérte, hogy sem pénzt, sem munkaerőt nem fog sajnálni, hogy feltérképezze Kína elvesztett műkincsei fellelhetőségét, és különböző intézkedésekkel törekszik majd azok visszaszerzésére. A szakértők ugyanakkor óvnak a túlzott és tömeges érzelmi megnyilvánulásoktól, mert úgy vélik, hogy a kínaiak hazafias érzéseit az aukciósházak a műtárgyak árának felsrófolására használhatják fel. Ez pedig nem jó a potenciális kínai vevőknek.

A kínai szakfelügyeleti hivatal eddigi adatai szerint több mint tízmillió kulturális értéktárgyat raboltak el vagy vittek ki illegálisan az országból 1840 és 1949 között. Idén februárban nagy port kavart és Kínában nagy felzúdulást keltett, amikor a Christie's aukciósház Yves Saint Laurent hagyatékából két Csing-dinasztia korabeli bronz állatfejet - egy patkány- és egy nyúlfejet - kívánt Párizsban elárverezni. Akkor egy kínai műkereskedő, Caj Ming-csao (Cai Mingchao) megajánlotta a 14 millió eurót a szobrok darabjáért, de később nem fizetett, sőt felszólított az állatfejek visszaszolgáltatására. 2007-ben az ugyancsak a régi Nyári palota kerti díszkútjáról származó lófejet kínált fel a Sotheby's.

A Jüanmingjüan (Yuanmingyuan) császári palotát a második ópiumháború idején a brit és a francia csapatok dúlták fel, rombolták le és fosztották ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár