2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem találtak madármúmiát az egyiptomi múmia hasüregében

2010. január 18. 08:43 MTI

A legmodernebb komputeres tomográffal (CT) végzett rétegvizsgálat szerint nem rejt madármúmiát a bridgeport-i Barnum Múzeumban lévő négyezer éves egyiptomi múmia hasürege.

Pa-Ib múmiáját az 1890-es évek óta őrzik a múzeumban. 2006-ban egyszer már alávetették CT-vizsgálatnak, ekkor fedezték fel a rejtélyes csomagot a hasüregében. Egyes feltételezések szerint a mumifikálási eljárás során eltávolított belső szerveit göngyölték bele és helyezték el a hasüregben, más szakértők szerint madármúmiáról van szó.

Az utóbbit az íbiszfejű Thotnak, a bölcsességistennek szánhatták, aki az egyiptomiak hite szerint az írás és számolás tudományának ajándékozója, a csillagok járásának ismerője volt. Számtalan egyéb tisztsége mellett ugyanis Thot segédkezett az elhunytak végső megmérettetésénél is, így nem ártott elnyerni a kegyeit. Jelenleg csupán két olyan múmia ismert, amelynek hasürege madármúmiát rejt: az egyiket Kaliforniában, a Paul Getty Múzeumban, a másikat pedig Svájcban őrzik.

A Quinnipiac Egyetem legmodernebb CT-berendezésével felvételek ezreit készítették a múmiáról, felbontóképességük a négy évvel ezelőttiek nyolcszorosa volt. Ezen kívül egy aprócska kamerát juttattak be Pa-Ib koponyaüregébe. A kutatók szerint a pólyák 30-40 év közötti asszonyt rejtenek. Fogazata meglehetősen lekopott, amely a közrendűek étrendjére utal. Pa-Ib vélhetően szolgálólány lehetett, de ízületei állapotából ítélve nem végzett nehéz fizikai munkát. A balzsamozást viszont rohammunkában, kapkodva végezhették, ami szintén az asszony alacsony származására utal.

A hasüregbe helyezett csomag, ahogy a testben talált többi csomagocska is, valószínűleg Pa-Ib belső szerveit rejti. A kutatók azt is megpróbálják kideríteni, hogy szült-e az asszony. A korábbi felvételeken a medencecsontokon olyan ízületi elváltozásokat észleltek, amelyek a gyerekszülésen átesett nőkre jellemzőek. Gerald Conlogue, az egyetem bioantropológiai kutatóintézetének társigazgatója szerint azonban a túl szorosan felrakott pólyák is megváltoztathatták a csontok elhelyezkedését.

A vizsgálatok nem tudták kideríteni, hogy végső soron miben is hunyt el Pa-Ib, ám az egyik csomagocska belsejében felfedezett kalcium-lerakódás egy esetleges fertőzésre utalhat. A pólyákon látható öltések tanulmányozása esetleg elárulhatja, hogy Egyiptom mely részén élhetett az asszony.

A vizsgálatok részletes eredményeit márciusban hozzák nyilvánosságra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár