2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vége a téli szünetnek a gödöllői kastélyban

2010. január 25. 19:08 MTI

A szokásos év eleji, csaknem egyhónapos állagmegóvási, takarítási munkálatokat követően hétfőtől néhány újdonsággal is kedveskedik látogatóinak az újra megnyílt Gödöllői Királyi Kastély.

Holub Katalin, az intézmény szóvivője elmondta, hogy a tervekhez képest egy héttel rövidebb téli szünet ideje alatt egyebek mellett festettek, parkettát javítottak, kimosták és kivasalták a függönyöket és a bőrrel bevont bútorok is ápolást kaptak. Érdekességként említette a fából készült keretek tisztításának nem mindennapi módját: ennek lényege, hogy a tisztítószert fogkefével viszik fel például a fafaragásokra, majd szárazra törlik azokat, így még a mélyebb barázdák is fényessé, széppé válnak.

Az összességében 4-4,5 millió forintba került állagmegóvási- takarítási munkák során figyelembe vették azt is, hogy az év folyamán elkészülő új múzeumi, közösségi terek miatt látogatószám-emelkedés várható, valamint azt is, hogy a Lovarda átalakításának befejezéséig a díszterem a leginkább igénybevett helyisége az épületnek.

A januári szünet ideje alatt a korábbinál tágasabb információs irodát és ruhatárat alakítottak ki, később pedig egyebek mellett az ajándékbolt és a Tourinform iroda "vándorol" optimálisabb helyre: a megújuló Gizella-szárny földszintjére. A jelenlegi kávézó helyén egy pihenő-társalgó funkciót ellátó közlekedő tér szolgálja majd a betérők kényelmét – sorolta a meglévő és várható változásokat a szóvivő.

A gödöllői kastély felújítását az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretén belül tavaly júliusban kezdték meg. Az 1 milliárd 660 millió forintba kerülő munkálatok során 1800 négyzetméternyi belső tér nyeri vissza régi pompáját, míg a park 52 ezer négyzetméternyi területen romantikus hangulatú, korszerű berendezésekkel ellátott úgynevezett tájkép-kertté lép elő. A kastélypark új díszkivilágítását már decemberben felavatták, s a többi feladattal is határidőre készen lesz a kertépítő cég. A kastélyépület külső homlokzata is megszépült már, jelenleg a belső terek átalakításán, modernizálásán dolgoznak a szakemberek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár