2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tovább folytatódik Demjanjuk pere

2010. február 3. 08:44 MTI

A háborús bűnökkel vádolt John Demjanjuk a II. világháború után azt vallotta az amerikai bevándorlási hatóságoknak, hogy lakott a lengyelországi Sobibórban - közölte a müncheni bíróságon egy német nyomozó, aki szerint a védelem érvei igen gyenge talajon állnak.

A 89 éves ukrán származású Demjanjukot azzal vádolják, hogy őr volt a mintegy 250 ezer zsidót megsemmisítő sobibóri táborban. A nyugdíjas autószerelő tagadja, hogy a sobibóri vagy más haláltáborban szolgált volna.

A vádemelést lehetővé tévő nyomozás vezetője, Thomas Walther a müncheni bíróságon okmányokat mutatott be, amelyeken Demjanjuk lakóhelyeként a lengyelországi Sobibórt tüntette fel. Más bizonyítékok, közöttük egy fényképes SS-igazolvány, amely szerint Sobibórban dolgozott, szintén kapcsolatba hozzák Demjanjukot a táborral - mondta Walther. A védelem megkérdőjelezte az igazolvány hitelességét.

Egy segélyszervezethez 1948-ban intézett kérelmében Demjanjuk azt közölte, hogy 1937 áprilisától 1943 januárjában egy sobibóri cégnél dolgozott sofőrként. Az amerikai menekültügyi bizottság 1950. évi jelentése szerint Demjanjuk azt közölte velük, hogy 1936 és 1943 között "önálló gazdálkodó" volt Sobibórban. Walther szerint azonban a sobibóri táborban csak náci őrök és zsidó áldozatok voltak. "Az első csoport minden tagja igen nagy valószínűséggel részt vett a másik csoport meggyilkolásában" - mondta a bíróságon.

A nyomozó szerint a vádlott azt mondta a nyomozóknak, azért tüntette fel formanyomtatványokon lakóhelyeként Sobibórt, mert el akarta titkolni, hogy ukrán. Attól tartott ugyanis, hogy ebben az esetben Ukrajnába deportálják, ahol a szovjet hatóságok bíróság elé állították volna, amiért tagja volt a szovjet renegátok Vlaszov-hadseregének.

Biztos, hogy John Demjanjuk őr volt a sobibóri koncentrációs táborban - állítja egy orosz túlélő, akit a közszolgálati cseh rádió szólaltatott meg. "Igen, emlékszem erre a férfira" - jelentette ki Alekszej Vajcen, a 87 éves háborús veterán, aki egykoron a sobibóri tábor foglya volt. "Emlékszem rá, mindnyájukra emlékszem. Őr volt. Láttam egyszer, ahogy foglyokat vezetett az erdőbe" - nyilatkozott a rádiónak Vajcen. Ugyanakkor többet Demjanjukról nem tud mondani. "Láttam őt, de többet nem tudok róla mondani" - jegyezte meg. Demjanjuk perét az orosz túlélő fontosnak tartja. Kérdésre válaszolva, hogy hajlandó lenne-e tanúskodni, kifejtette: "Nem hiszem, hogy szükségük lenne rám. Elegendő bizonyítékkal rendelkeznek". Hozzátette: ha megszólítják, elmondja, amit tud.

John Demjanjuk az első helyen áll a Simon Wiesenthal Központ által legutóbb közzétett, a még életben lévő náci háborús bűnösöket tartalmazó listán. Azért állították Münchenben bíróság elé, mert a háború után rövid ideig Bajorországban élt. 1952-ben emigrált az Egyesült Államokba, ahol 1958-ban kapott állampolgárságot. Az 1980-as években Izraelben halálra ítélték azzal a váddal, hogy ő volt a treblinkai haláltábor "Rettegett Iván" gúnynevű kegyetlen őre. Később szabadlábra helyezték, mivel az izraeli bíróság szerint tévedés történt a személyazonosság megállapításánál.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár