2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Modern mesterművek a földi paradicsomról

2010. február 5. 11:48 MTI

Magyarországon ritkán látható, az impresszionizmustól a klasszikus modernig terjedő alkotásokból, köztük Rodin, Giacometti, Henry Moore, Monet, Degas, Renoir műveiből nyílik kiállítás Földi paradicsom: Modern mesterművek a Kasser-Mochary gyűjteményből címmel a Magyar Nemzeti Galériában.

A május 2-ig látogatható kiállítás egyebek mellett az örök boldogság, a harmónia és a természettel való összhang témáját dolgozza fel. A gyűjtemény 53 művésztől válogatott 102 darabja, a többi között Rodin, Marino Marini, Giacometti és Henry Moore szobrai, Monet, Degas, Renoir festményei, Modigliani, Matisse és Lipchitz grafikái öt nagy tematikus egységet alkotnak, s mindegyik rész más-más oldalról világítja meg a témát - mondta Bellák Gábor, a tárlat kurátora.

Az Aranykor című részben az egyetemes problémára reflektáló művek láthatók, Paul Signac A harmónia kora című festményével és Rodin Az örök tavasz című kompozíciójával a középpontban, de Millet-vázlatok, Diego Rivera és Girgio de Chirico alkotásai is helyet kaptak itt. A Természet című egységben tájképek láthatók, egyebek mellett Renoir, Braque, André Derain és Alfred Sisley művei. Monet Sziklatömb című festménye most szerepel először magyarországi tárlaton, mivel 1892-ben az Egyesült Államokba került, és csupán 2007-ben érkezett vissza Európába - emelte ki a kurátor.



A harmadik teremben a szürkére festett falak komorabb hangulatot árasztanak: a Menny és pokol témakörét bemutató egység középpontjában Rodinnek a Pokol kapuja című alkotásához készült szoborkompozícióival találkozik a látogató, de Daumier, Giacometti, Rodin és Lipchitz portréi is megtekinthetők. A kurátor felhívta a figyelmet Rodin Keresztelő Szent János levágott fejét ábrázoló márványszobrára is.

A negyedik egységben, amely a Boldog világ címet viseli zsánerszerű ábrázolások, a hétköznapi élet örömeiről szóló alkotások szerepelnek, köztük Alexander Calder rajza egy kötéltáncosról, Kees van Dongen derűs Útmenti kávéháza, Pablo Picasso korai festménye, valamint Marino Marini grafikái és szobrai. Marini alkotásai a Kasser-gyűjtemény központi részét képezik. Az ötödik, Ádám és Éva címet viselő egység művei a férfi és nő kapcsolatáról, az örök nőiségről szólnak. Cézanne, Renoir, Henry Moore, Modigliani, Matisse és Degas művei mellett a terem középpontjában Rodin Az örök bálvány című alkotása áll. A szobor a Kasser-gyűjtemény egyik kulcsműve: 1929-ben ez az alkotás ejtette rabul Alexander Kassert.



A magyar származású Alexander Kasser (Kasza Sándor) és felesége Elizabeth Aranyi (Aranyi Erzsébet) a második világháború után hagyták el Magyarországot. Az Egyesült Államokban 1969-ben hozták létre a Kasser Művészeti Alapítványt (Kasser Art Foundation), amelyet jelenleg lányuk, Mary V. Mochary vezet.

A kijáratnál a közönség családi fotók segítségével megismerkedhet a Kasser családdal is. A tárlathoz kapcsolódva családi programok és előadások is várják a közönséget, február 18-án például a Kasser-gyűjteményről hallhatnak az érdeklődők.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár