2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Családi képektől a családképekig

2010. február 26. 08:26

Rendhagyó konferenciát rendeznek 2010. március 4-én a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM): az "Európa az idegen szemével" (SETSE) elnevezésű nemzetközi fotográfuscsere keretén belül tartott rendezvényen a családi fotográfiával kapcsolatban tartanak előadásokat neves hazai és külföldi szakemberek.

A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára 2009 ősze óta vesz részt az „Európa az idegen szemével” (SETSE) elnevezésű nemzetközi fotográfuscserében. A program célja egyfelől olyan egyéni fotográfusok támogatása, akik a nemzetközi gyakorlat lehetőségét keresik, másfelől új partneri kapcsolatok kiépítése európai galériák, fesztiválszervezők, egyetemek és fényképarchívumok részvételével.

Az EU Kultúra programja által támogatott projekt résztvevői: Comune di Reggio Emilia, Reggio Emilia, Olaszország (vezető partner); Poznani Szépművészeti Akadémia, Poznan, Lengyelország; Valenciai Egyetem, Valencia, Spanyolország; Jyväskylä Egyetem / Kreatív Fotográfiai Központ, Jyväskylä, Finnország; Rencontres d’Arles, Arles, Franciaország; Hellén Fotográfiai Központ (HCP), Athén, Görörgország; DOM Fotográfiai Központ, Liptószentmiklós, Szlovákia; MNM Történeti Fényképtára, Budapest, Magyarország.

A résztvevő országok egy-egy, pályázaton választott fotográfusa 2 hónapot tölt el a fogadó országban, ahol fényképeket készít – elsősorban a család/étkezés témájához kapcsolódva. Az elkészült képekből – előzetes válogatás után – a Fotografia Europea Festival keretében Reggio Emliliában nyílik színes katalógussal kísért kiállítás 2010 májusában.

Március első hetében pedig Magyarország ad otthont a SETSE program egyeztető tanácskozásának. Ez alkalomból a MNM Történeti Fényképtára 2010. március 4-én konferenciát szervez: Családi képektől a családképekig címmel. A tanácskozást Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója nyitja meg, majd Laura Gasparini, a Panizzi Könyvtár Fotóarchívumának kurátora elnöklete alatt a közgyűjtemények családi képeiről hallhatunk előadásokat. Cs. Lengyel Beatrix, az MNM történésze Családi étkészlet - étkészlet a családban. Családi képek fotókerámiákon, Fogarasi Klára, a Néprajzi Múzeum munkatársa pedig A fotográfia ökológiája címmel tart majd előadást. A szekciót Nyerges Gabriella, a Petőfi Irodalmi Múzeum művészettörténésze Pillanatképek az egykori literátorokról című beszámolója zárja majd.

Egy rövid szünet után Laurence Short, a Jyväskyäi Egyetem professzora elnökletével nyitják meg a Családi képek-privát archívumok című szekciót, ahol az 56-os Intézet munkatársai, Danó Orsolya és Lux Zoltán FOTOMEMORIA címmel számolnak be tapasztalataikról, illetve Horgas Judit, a Liget folyóirat szerkesztője beszél majd a Hórusz Archívum és a kortárs művészetek kapcsolatáról. A harmadik, Családképek című szekcióban Deme János, a PTE Kultúratudományi Doktori Programjának doktorandusza beszél a családi fotózások sajátosságairól, míg a napot Fisli Éva, a Nemzeti Múzeum történész-muzeológusának Képek és emberek - egy dokumentumfilm tanulságai című előadása zárja majd.

A konferencia ingyenes, regisztrálni a helyszínen lehet. A szervezők mindenkit szeretettel várnak!

Még több érdekesség a Nemzeti Múzeum honlapján

Részletes program

A rendezvény blogja slambuccal, fotókkal és desszerttel

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár