2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A győzelem napjára készülnek az oroszok

2010. május 7. 10:34 MTI

Oroszország a második világháborúban aratott győzelem 65. évfordulójára készül, minden idők legnagyobb moszkvai díszszemléjére, az ország városaiban rendezendő eddigi legnépesebb parádékra, s minden eddiginél több magas rangú vendégre.

Az egész ország ünnepi lázban ég: feldíszítették a városokat, mindenütt látható a narancssárga-fekete, füstöt és lángot jelképező György-szalag, amely eredetileg a cári Szent György-érdemrend kelléke volt, majd a háború éveiben Testőrségi Szalagként került a szovjet kitüntetések rendszerébe az egyik legtekintélyesebb sorkatonai kitüntetés, a személyes katonai hősi magatartásért adható Dicsőség érdemrend attribútumaként.

Sokan még az autójukra is felvitették az évforduló ötágú csillagos, György-szalaggal övezett emblémáját és a Nagypapa, köszönet a győzelemért feliratot. Ezt a lehetőséget egy ügyes cég ajánlja hozzáférhető áron. Több terepjáró is látható Moszkvában terepszínűre festve, Berlin ellen megyünk! felirattal, ugyanezen cég jóvoltából. A mobil szolgáltatók ingyen lehetővé tették ügyfeleiknek, hogy az őket hívók a kicsengés helyett a háborús idők slágereit hallgassák. Habarovszkban szerdán közel ezer fiatal a nemzeti lobogó színeibe - fehér, kék és piros - pólókba öltözve a város egyik központi terén a Köszönet szót alakította ki, s a veteránokat felvitték egy közeli magas épületre, hogy ezt láthassák.

Igaz, hogy az ígéretek ellenére sem oldották meg mostanra minden veterán lakásigényeit, de legalábbis ezekben a napokban személy szerint számon tartják és köszöntik őket, ingyen használhatják a tömegközlekedést, és még Moszkvába is ingyen repülhetnek, amit hatezren meg is tesznek. Volt, ahol az ifjúsági szervezetek lemosták az ünnepre a veteránok ablakait.

Minden eddiginél gazdagabb és látványosabb lesz a moszkvai díszszemle, amelyen most első ízben részt vesznek a mai NATO-tag egykori szövetségesek egységei, és minden eddiginél több - mintegy százezer - katona menetel majd összesen Oroszország városaiban. Az ünnepségekre Moszkvába várják többek között Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai, Václav Klaus cseh, Nicolas Sarkozy francia, Georgi Parvanov bolgár elnököt, Angela Merkel német kancellárt, Benjamin Netanjahu izraeli, Silvio Berlusconi olasz kormányfőt és a volt szovjet tagköztársaságok államfőit.

A Moszfilm stúdió a YouTube-ra kitette a legkiválóbb szovjet háborús filmeket, a Borisz Jelcin elnöki könyvtár felújított honlapján a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tette A nagy honvédő háború emléke című gyűjteményét - könyveket, röplapokat, újságokat és híradórészleteket -, és vasárnap, az évforduló napján korabeli híradórészleteket vetítenek a hatalmas moszkvai hirdetőtáblákon is.

Moszkva város közel egymilliárd forintnak megfelelő összeget költ az ünnep méltó megülésére, s ebből csak a hordozható illemhelyek felállítása és az esőfelhők eloszlatása mintegy 30-30 millió forintnyi, a díszszemle utáni helyreállítás mintegy 40 millió forintnyi összegbe kerül. Végül példátlan lesz a vasárnap esti tűzijáték is, amely Moszkvában 14 helyen lesz megcsodálható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
 <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i>

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár