2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Átadták az Év Múzeuma díjakat

2010. május 16. 09:59 MTI

A gyöngyösi Mátra Múzeum nevében Füköh Levente igazgató, a Hadtörténet Intézet és Múzeum képviseletében pedig Holló József Ferenc főigazgató vehette át szombaton Az Év Múzeuma elismerést a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében, a Múzeumok Majálisa megnyitó rendezvényén.

Az Év Múzeuma 2009 címet a Hadtörténeti Múzeum a magyar katonai hagyományok megmentése és megismertetése érdekében végzett sokirányú, kiemelkedő munkájával, látogatóbarát tevékenységével érdemelte ki. A Mátra Múzeum pedig a teljes körű múzeumfejlesztéssel, a kiállításokhoz kapcsolódó muzeológiai és közművelődési munkájával nyerte el a kitüntetést - méltatta a múzeumok munkáját Deme Péter, a bíráló bizottság tagja az átadón.

A rendezvényen az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) Közgyűjteményi Főosztálya különdíját a százhalombattai Matrica Múzeum vehette át a felújított és kibővített épületben rendezett magas színvonalú, látogatóbarát, interaktív kiállításáért. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület különdíjában részesült sokszínű kiállítási programjainak és kulturális tevékenységének elismeréseként.

A Tiszazugi Földrajzi Múzeum az ICOM (Múzeumok Nemzetközi Tanácsa) Magyar Nemzeti Bizottság különdíját kapta a felújított épületben megrendezett látogatóbarát állandó kiállításáért és kiemelkedő múzeumpedagógiai tevékenységért. A bíráló bizottság elismerő oklevelét vehette át a salgótarjáni Nógrádi Történeti Múzeum és a bonyhádi Völgységi Múzeum.

A bíráló bizottságot a pályázatot szervező Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület és a többi szervezet, az OKM Közgyűjteményi Főosztálya, a Nemzeti Kulturális Alap szakmai kuratóriuma, az ICOM Magyar Nemzeti Bizottsága és a Magyar Nemzeti Múzeum képviselői alkották. Az Év Múzeuma díj fontos eleme a Múzeumok Majálisa rendezvénynek. A szakmai elismerésen túl a látogatókra is hatással van, hiszen valószínűleg többen érdeklődnek majd a kitüntetett intézmény kiállításai iránt - mondta Vígh Annamária, az OKM Közgyűjteményi Főosztályának vezetője. Hozzátette: ezek a múzeumok megmutatták, hogyan lehet és kell a "szükségből erényt kovácsolni."

Idén három kategóriában 23 múzeumra szavazhatott a közönség a vendégbarát múzeumokra - tájékoztatott Szűcs Balázs, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese. Az évi több mint 30 ezer látogatót fogadó múzeumok kategóriájában a győri Városi Művészeti Múzeum, az évi 5-30 ezer érdeklődőt vonzó múzeum kategóriában a tápiószelei Blaskovich Múzeum, a legkisebbek kategóriájában pedig a Tiszalúci Tájház nyerte el a 2010 Vendégbarát Múzeuma címet. Elmondta: a megmérettetésen indult múzeumokra csaknem négyezer szavazat érkezett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár