2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kínai lecke 1989-ből

2010. június 11. 10:50 BBC News

"Kínának nem volt más választása, mint vért ontani a stabilitása megőrzése érdekében" - állítja egy új emlékirat 21 évvel a Tiananmen téri mészárlás után. A kiszivárgott bejegyzések szerint a vérontás Teng Hsziao-ping, Kína akkora vezetőjének nevéhez köthető, de Li Pengnek, a korábbi vezetőnek is köze van hozzá.

1989. május 19-én Teng így szólt az egyik tisztviselőjéhez: „a hadijogi intézkedéseket határozottan kell kezelnünk, a károkat minimalizálnunk kell, de fel kell készülnünk egy esetleges vérontásra is” – olvasható a napló egyik bejegyzésében. Li, a 81 éves, rossz egészségügyi állapotban lévő egykori vezető állítólag azért írta a naplót, hogy igazolja saját szerepét a gyilkosságokban: „A zavar elején már felkészültem a legrosszabbra is, inkább feláldoztam volna a saját és a családom életét, csakhogy megóvjam Kínát egy ilyen kulturális forradalomtól.”

Az emlékiratok egy évvel azután kerültek elő, hogy a Kommunista Párt egyik titkárának titkos naplóját publikálták. A kézirat közvetítőkön keresztül jutott el a kiadókhoz, ahol igyekeztek annak hitelességét alaposan megvizsgálni. A kétséges részeket lábjegyzetben fogják jelölni a hamarosan megjelenő kötetben.

Bár azt ma sem tudjuk, kik haltak meg a Tiananmen téren, a naplóból kiderül, miért küldték be a tankokat június 3-án éjjel az emberek közé. A tiananmeni incidenssel kapcsolatos híreket szigorúan elnyomták Kínában, az államilag ellenőrzött médiában betiltották még az említését is. A volt vezetők gondolatai így az internetes fórumokon terjedtek tovább. A kézirat híre legalább 50 ezer emberhez jutott el.



Tajvan miniszterelnöke a megemlékezés napján beszédében elmondta: „Kínának meg kellene tanulnia a 89-es leckét. Fontos, hogy toleránsabb legyen azokkal, akik másként gondolkodnak, csak így győzheti meg a világot arról, hogy jót akar.” Mr Ma arra ösztönözte Pekinget, vegye át az emberi jogi kérdések vadonatúj megközelítését: mutassa meg a világnak, hogy a kontinens emelkedése békés és megtestesíti a szabadság, a demokrácia és az emberi jogok egyetemes értékeit.

Az 1989-es mozgalom egyik vezetője, az akkoriban diák Vuer Kaihszi aktivista, jelenleg a kormányzati lista második legkeresettebb embere. A most 42 éves férfi akkor vált híressé, amikor 1989. május 18-án félbeszakította Li Peng szavait egy egyetemi előadás alkalmával. Ezt az előadást a televízió élőben közvetítette.

Tavaly, a mészárlás 20. évfordulóján Kaihszi megpróbálta átadni magát a hatóságoknak, de visszautasították Tajvanra, ahol eddig is száműzetésben élt. „Igen mélyen elszomorít, hogy az elmúlt 20 évben nem láthattam a családomat és még azt sem fogadták el, hogy börtönbe zárassam magam. A kormány megpróbálja elkerülni azt, ami 20 éve történt. Vadásznak rám Kínában, de mégsem adhatom fel magam. Kína valóban egy határozott, erős nemzet lenne?” - teszi fel a kérdést a több mint 20 éve száműzetésben élő férfi.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár