2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Régi fényében ragyog az Iparművészeti Múzeum bejárati csarnoka

2010. június 16. 20:18 MTI

Befejeződött az 1886-ban átadott Iparművészeti Múzeum főbejárati csarnokának felújítása, a mennyezet és a falak Zsolnay-kerámia burkolatának restaurálása.

Renner Zsuzsanna főigazgató felidézte, hogy a millenniumi rendezvénysorozat záróeseményeként avatták fel a Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján készült épületet, amely máig az egyetlen, amelyet különleges kerámiaburkolat díszít Az elmúlt 100 év alatt az épület funkciójának megfelelően működött, de a városi közlekedés okozta károk megviselték a pirogránit épületdíszítő elemeket - mutatott rá a múzeum főigazgatója, hozzátéve, hogy a bejárati csarnokhoz legalább 70 éve nem nyúltak hozzá.

A felújítás első szakaszában, 2008-2009-ben több mint 8 millió forintból helyrehozták a bejárati előcsarnok oldalfalait burkoló pirogránit lüszteres bevonatú, Zsolnay-féle eozinmázzal bevont csempéket. Mint azt Czifrák László restaurátor megjegyezte, a csempék javítása volt a legkényesebb munka, mivel nincs fuga köztük. A speciális mázbevonatról szólva elmondta, hogy a fényvisszaverő, bíbor színekben játszó lüsztert a híres gubbiói mester, Giorgio Andreoli fedezte fel Umbriában, s azt Zsolnay Vilmos és Wartha Vince kémikus 1892 és 1896 között újraalkotta.

A restaurálás második szakaszában a mennyezet ornamentális, magyar és iráni népművészeti mintákkal díszített burkolatát hozták helyre 15,6 millió forint költséggel. Az ornamentális csempéket eredetileg a födémen átfűzött rézdrótok tartották, és így is helyezték vissza azokat a restaurálás után. A bejárati csarnok ragyogó burkolatát hidrofobizálták, vagyis bevonták egy olyan speciális anyaggal, amely megvédi az eozinos csempéket az időjárás viszontagságaitól, de engedi lélegezni a mázas felületet - magyarázta Czifrák László.

A múzeum a felújítás második ütemére kapott összegből az eredetinek megfelelően kiegészítette és lefestette a főbejárat körüli vasrácsos kerítést is, a harmadik szakaszban, amely 2011-ben fejeződik be, a bejárati oszlopokat állítják helyre - tette hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár