2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

"Fura" csonttöredékek egy egyiptomi múmia koponyájában

2010. június 30. 13:15 The Independent, MTI

"Fura" csonttöredékekkel tömték tele egy 2500 éve élt nő, Ta-Hathor koponyáját - derült ki a Colchesteri Múzeumban őrzött egyiptomi múmia CT-vizsgálata során.

A nő csontvázán nem találtak sérüléseket, s a szakértők véleménye szerint természetes halállal hunyt el húszas évei derekán egy olyan korban, amikor a születéskor várható élettartam alig érte el a 30 évet.

Szívét a mumifikálás befejezte után visszahelyezték mellkasába. Ennek fontos szerepe volt túlvilági sorsa szempontjából: a "szív megmérettetése" elnevezésű szertartás során az igazság mérlegének egyik serpenyőjébe az elhunyt szívét, a másikba egy strucctollat helyezték, amely Maatot, az igazságosság és a rend istennőjét jelképezte.

Amennyiben a halott szíve könnyebbnek bizonyult, mint a strucctoll, az illető méltó volt, hogy az istenek társaságába kerüljön a túlvilágon. A strucctollnál súlyosabb szív viszont egyértelműen azt jelezte, hogy az eltávozott nem élt tisztességes életét. Szívét Ammut, a halottfaló zabálta fel, amelynek krokodilfeje, vízilóhátsója, oroszlánteste volt, az elhunyt pedig örök időkre arra kárhoztatott, hogy a világok között lebegjen.

A CT-vizsgálat során az asszony combjai között vászonba pólyált csomagot fedeztek fel, a kutatók feltételezése szerint a belső szerveit helyezték oda. Mint Caroline McDonald, a Colchesteri és az Ipswichi Múzeum kurátora rámutatott, az Egyiptomi Birodalom korai korszakaiban a belső szerveket speciális tárolókba, úgynevezett kanopuszedényekbe helyezték, később azonban egyszerűen "becsomagolták" és visszahelyezték a testbe.

A kurátor a legérdekesebbnek az óegyiptomi asszony koponyáját tartja. Agyát eltávolították, majd a koponyaüregbe a jelek szerint vászondarabokat és csonttöredékeket tömtek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár